Na het omvallen van de W Series leek het er even zeer slecht uit te zien voor vrouwelijk talent in de single seater racerij. De FIA vulde dat gat echter al snel met de soortgelijke F1 Academy, ook al riep de organisatie heel hard dat die Formule 4-serie niet bedoeld is om de W Series te vervangen.
Met de naam F1 Academy legt de FIA de kaarten meteen op tafel: de klasse is bedoeld om jong vrouwelijk talent op weg te helpen naar de hogere treden op de ladder naar de Formule 1.
Struikelblok
Met name in de Formule 2 zijn er echter nog de nodige struikelblokken. Meerdere vrouwelijke coureurs hebben namelijk geklaagd over de ongewoon hoge fysieke tol die de huidige F2-machines van ze eisen.
In tegenstelling tot F1-wagens hebben de 620 pk sterke bolides namelijk geen stuurbekrachtiging. Volgens F2-coureur en voormalig Alfa Romeo testrijdster Tatiana Calderón betekent dit dat een F1-machine zelfs makkelijker te besturen is dan een F2-auto. Drievoudige W Series kampioene Jamie Chadwick en conculega's Abbi Pulling en Alice Powell herhaalden die kritiek.
2024
Formule 2 CEO Bruno Michel neemt het commentaar tegenover RaceFans zeer serieus, ondanks een eerdere uitspraak waarin hij claimde dat Yuki Tsunoda in zijn juniorcarriere zwakker was dan de gemiddelde vrouw. Kennelijk heeft hij die woorden toch in moeten slikken, want de Fransman zegt hard te werken aan het integreren van stuurbekrachtiging in de nieuwe generatie F2-wagens die zal debuteren in 2024:
"We zullen zien wat we doen wat betreft de conclusies die we gaan trekken bij deze nieuwe auto. We weten dat we er zeker van moeten zijn dat het geen probleem zal zijn voor vrouwelijke coureurs. Dat is het hele idee achter wat we doen. We werken nauw samen met de FIA en stuurbekrachtiging is natuurlijk iets waar we naar kijken."
"Maar aan de andere kant willen we de auto niet ingewikkelder maken als we dat niet hoeven te doen. Dus het is altijd wat, het is een lastige. Maar we zullen de juiste beslissing maken en zoals ik zei, we maken die beslissing met de FIA."
Geavanceerd maar betaalbaar
Het huidige Dallara F2-chassis stamt alweer uit 2018. Het model introduceerde de 3,4 liter single turbo Mecachrome V6 als vervanger voor de 4,0 liter natuurlijk ademende V8 en voegde de halo toe. Sindsdien is de wagen vrijwel onveranderd gebleven, met uitzondering van de introductie van 18-inch wielen in 2020. Naast de huidige F1-machines ziet de Dallara er dus hopeloos ouderwets uit.
Ondanks de drang om te vernieuwen wil Michel er zeker van zijn dat het integreren van nieuwe systemen en veiligheidseisen de F2 niet uit zijn eigen markt zal gaan prijzen. Er moet een manier gevonden worden om de auto te verbeteren zonder hem onbetaalbaar te maken:
"Als laatste en waarschijnlijk meest belangrijke, moeten we een auto maken die geen fortuin gaat kosten. En dat is de grote moeilijkheid die we hebben, want alles waar ik het over had is extra kosten, en we moeten er zeker van zijn dat we niet plotseling de teams om zeep helpen omdat ze een auto moeten gaan kopen die veel, veel meer waard is dan voorheen."
"Dat is waarom, wanneer je praat over stuurbekrachtiging, wanneer je praat over andere dingen, we er zeker van moeten zijn dat we dat moeten kunnen blijven doen op hetzelfde niveau van kosten als voorheen. Want wie gaat het uiteindelijk allemaal betalen? Dat zijn de coureurs. En dat is iets waar we heel voorzichtig mee moeten zijn."
Een F2-machine kost op dit moment precies een half miljoen euro.
- FIA Formula 2, FIA, BrunoPress