Ex-Mercedes adviseur Shaila-Ann Rao verlaat FIA toppositie

De voormalige juridische rechterhand van Toto Wolff heeft na een klein jaartje haar prominente positie aan de top van de FIA weer opgegeven. In haar interim rol veroorzaakte de Rao een hoop controverse en achterdocht.

Ex-Mercedes advocate Shaila Ann Rao verlaat FIA toppositie

Temidden van de porpoising-discussie afgelopen zomer gooide de FIA olie op het vuur met de benoeming van Shaila-Ann Rao als hoofd single seaters en secretaris-generaal van motorsport.

Rao bekleedde tussen 2016 en 2018 al een positie als hoofd van de juridische afdeling van de organisatie, maar in de tijd daartussen raakte ze innig verbonden met het team van Mercedes. Rao ging in Brackley verder als advocate, maar werd ook persoonlijk adviseur van niemand minder dan Toto Wolff.

De vervanging van de neutrale Peter Bayer met Rao leverde uiteraard de nodige vraagtekens op in de paddock.

Grote controverse

Die twijfels sloegen om in achterdocht toen Mercedes nog voor het invoeren van de technical directive rond porpoising al aangepaste onderdelen klaar had liggen. Ferrari's Mattia Binotto durfde de situatie zelfs openlijk in twijfel te trekken. Het liep uiteindelijk echter met een sisser af.

De tweede controverse onder Rao was het uitlekken van de budget cap rapporten in de aanloop naar de Grand Prix van Singapore. Met name Toto Wolff blies hoog van de toren over de toenmalige geruchten dat Aston Marten en Red Bull de financiële reglementen aan hun laars gelapt hadden. RBR's Christian Horner en Helmut Marko vonden het heel vreemd dat die informatie zo eenvoudig uitgelekt was.

Shaila, bedankt

In een statement verklaarde de FIA de reden voor Rao's vertrek. Haar positie was namelijk altijd al een tijdelijke. Shaila-Ann werd ingehuurd om het team van nieuwe president Mohammed Ben Sulayem op weg te helpen na het vertrek van Jean Todt. Nu Ben Sulayem's team het alleen kan is Rao simpelweg niet meer nodig:

"Shaila-Ann Rao keerde terug bij de FIA om het nieuwe presidentiële team te ondersteunen in de transitieperiode als interim secretaris-generaal van motorsport."

"Shaila-Ann managede deze transitieperiode met succes en leverde waardevolle steun en assistentie aan de FIA president en de organisatie gedurende deze periode, die nu op zijn einde loopt. Shaila-Ann zal daarom de FIA nu verlaten aan het einde van het Formule 1-seizoen. De FIA bedankt Shaila-Ann voor haar steun gedurende deze periode.

Formule 1
  • BrunoPress