Binotto achterdochtig over Mercedes en FIA: 'Ferrari had dat niet zo snel kunnen doen'

Mattia zet de nodige vraagtekens bij het razendsnelle reageren van Mercedes op de nieuwe FIA-regels rond porpoising. De plotselinge inzet van een tweede vloersteun een dag na de aankondiging deed bij de Italiaan de alarmbellen rinkelen.

Binotto achterdochtig over Mercedes en FIA: 'Ferrari had dat niet zo snel kunnen doen'

Na de aankondiging van de FIA-maatregelen op de donderdag voor de Grand Prix van Canada leek de strijd rond porpoising gestreden te zijn, maar het politieke steekspel is nog in volle gang. De aanleiding voor de nieuwe rel is het verdachte gedrag van Mercedes.

Tijdens de eerste vrije trainingen op de vrijdag runde het team namelijk plotseling een tweede vloersteun op de W13. Mercedes claimde dat het onderdeel toegestaan was door de nieuwe technical directive en dat het ding in één nacht gecreëerd was. Bovendien had de auto er helemaal geen voordeel van...

Onderdeel lag al klaar

De snelheid waarmee het nieuwe onderdeel klaar was wekte de nodige achterdocht bij Ferrari's Mattia Binotto. Bij de Scuderia komt porpoising ook regelmatig en vrij hevig voor, maar toch staat de Italiaan lijnrecht tegenover de Silberpfeilen. Tegenover The Race was Binotto bijzonder sceptisch over de uitleg van Toto Wolff over het ontstaan van de tweede vloersteun. Volgens hem had Ferrari het in de gegeven tijd niet voor elkaar kunnen, wat de indruk wekt dat Mercedes het onderdeel al klaar had liggen:

"Toto zegt dat ze het 's nachts gedaan hebben. Wat ik kan zeggen is dat Ferrari het niet zou kunnen doen. Ik ben zonder twijfel verbaasd dat een team dat zo goed kan doen in één nacht. Ik kan misschien alleen maar vertrouwen wat hij zegt."

Geklungel bij de FIA

Naast zijn achterdocht tegenover Mercedes was Binotto kritisch op de werkwijze van de FIA. De organisatie had de zaak helemaal niet af kunnen doen met een simpele technical directive. Volgens Mattia was er een echte regelwijziging nodig om porpoising aan te pakken zoals bedoeld. De tweede maatregel die geopperd werd in de TD werd bovendien helemaal niet nageleefd in Montreal, wat het volgens de Italiaan een storm in een glas water maakte:

"Volgens ons is die TD niet toepasbaar. En het is iets dat we tegen de FIA zeiden. Een TD is er om de regels te verduidelijken, of de aanpak van regels naar voren te brengen. Het is er niet om de reglementen te veranderen. De [instructies in de technical directive] werden foutief uitgevaardigd. Een gedeelte ervan, de meting, is niet toegepast. En de extra beugels werden [buiten de Mercedes] niet bevestigd op de auto's voor het weekend. Dus een hoop lawaai voor niets."

Formule 1
  • Scuderia Ferrari