Verstappen ontevreden met FIA-aanpak porpoising: 'Regels zouden niet veranderd moeten worden omdat teams zeuren'

De beslissing vanuit de FIA om porpoising aan te pakken met nieuwe regels stuit de regerend wereldkampioen tegen de borst. De reglementen zouden volgens Max een vaste standaard moeten zijn, en niet zomaar midden in het seizoen veranderd moeten worden na klachten van de teams. Het is immers aan die teams om het verschil goed te maken.

Verstappen ontevreden met FIA-aanpak porpoising: 'Regels zouden niet veranderd moeten worden omdat teams zeuren'

Het FIA-ingrijpen rond porpoising houdt de gemoederen goed bezig in de paddock. Na eerdere twijfels geplaatst door Haas F1 teambaas Guenther Steiner heeft ook kampioenschapsleider Max Verstappen zijn ongenoegen geuit over de beslissing.

Midden in het seizoen

In navolging van Steiner vreest Verstappen dat het lukraak wijzigen van de regels midden in het seizoen een negatief effect zal hebben. Daarbij doelt hij overigens niet op de effecten op bepaalde teams, maar het kampioenschap als geheel, zo verklaarde hij tegenover RACER:

"Ik denk dat het een beetje teleurstellend is dat er weer een reglementswijziging is midden in het seizoen, zou ik zeggen. Het gaat er niet eens om of het een groter effect op ons heeft dan de andere teams, maar het zou niet zo moeten zijn dat één team heel veel klaagt en ze dan plotseling de regels eromheen veranderen."

Eigen schuld

Net als Steiner en Martin Brundle wijst Max naar de getroffen teams om zelf een oplossing te bedenken. Het is immers heel simpel: heb je teveel last van porpoising, dan moet je auto waarschijnlijk een stuk omhoog. Een slecht ontwerp is bovendien niet veroorzaakt door de reglementen, maar door de designers van dat team. Verstappen ziet dus liever dat alles bij het oude blijft:

"Ik denk dat er een hoop teams zijn die eigenlijk geweldig werk afgeleverd hebben en deze problemen niet hebben, dus het is mogelijk om er omheen te rijden. Als je je auto omhoog zet dan zul je deze problemen niet hebben, maar dan verlies je snelheid. Maar als je geen auto kunt ontwerpen die dat kan dan is dat jouw schuld, niet een fout in de reglementen. Voor mij is dat jammer."

"Natuurlijk is elk circuit ook anders, maar ik vind het jammer dat ze het midden in het seizoen veranderen. Andere teams hebben duidelijk laten zien dat je normaal kunt rijden, of tenminste met minder problemen dan sommige andere teams."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool