Na lange discussies en vele klachten in de media van diverse coureurs en teams besloot de FIA gisteren het probleem van porpoising aan te gaan pakken. Door strengere controles op de houten bodemplank en metalen skidplates en een nog te bepalen formule voor maximaal toegestane verticale g-krachten moet er een einde gaan komen aan het gevaarlijke en fysiek slopende gestuiter.
De maatregelen zijn bedoeld als snelle oplossing en kunnen mogelijk verder aangevuld worden na een geplande technische meeting tussen de teams en de FIA. Op de langere termijn wil de organisatie het fenomeen volledig gaan uitbannen.
Sleutelen aan de regels
Het gesleutel aan de reglementen in het midden van het seizoen heeft bij Haas opperhoofd Guenther Steiner tegen het zere been gestoten. De Italiaan met een Amerikaans paspoort vreest er tegenover RaceFans voor dat het ingrijpen van de FIA de grid kunstmatig door elkaar zal schudden. Eerdere regelwijzigingen midden in het seizoen hebben immers hetzelfde effect gehad. Steiner wijst daarmee vooral naar de bandenregel die in 2003 het competitieve voordeel van Williams ten opzichte van Ferrari wegnam:
"Ja, [porpoising] is een veiligheidsissue, maar dat kan anders aangepakt worden. Als het te gevaarlijk is, dan zet je de auto gewoon hoger. Maar dan ga je langzamer, en wie wild dat nou? Het is net als, ik weet niet hoe lang geleden, toen we in het midden van het seizoen een verandering van de banden hadden. Zoiets als dit, als je iets fundamenteels verandert, dan kun je de rangorde fundamenteel veranderen. Is dat wel eerlijk?"
#OnThisDay in 2003 🗓@jpmontoya ended Williams' 20 year win drought at the #MonacoGP
— Formula 1 (@F1) June 1, 2018
He's the only active driver to win two legs of motorsport's Triple Crown 👑 pic.twitter.com/OBK4CpYFwe
Mercedes-manipulatie
Ondanks alles gelooft Steiner niet in de geruchten dat Mercedes als grootste slachtoffer van porpoising de FIA aangespoord heeft de regels te wijzigen. Guenther wil niet meegaan met de doemdenkers die suggereren dat de FIA het team van Toto een hand toe zal reiken:
"Je weet hoe kwaadwillend we zijn, we denken altijd dat er iets achter zit. En dan kan iemand zeggen 'oh ze hebben de oplossing er al voor', als de FIA komt met een verandering en Mercedes dan al iets in die richting ontwikkeld heeft, en ze meteen snel zijn. Ik denk dat dat [soort suggesties] te ver gaan."
Vooralsnog lijkt het voorstel van de FIA de teams die lijden onder porpoising - zoals Mercedes en Ferrari - inderdaad niet te bevoordelen. Zodra de maximale limiet op porpoising bekend is zullen ze immers noodgedwongen stappen moeten ondernemen om het gestuiter tegen te gaan.
Dat betekent naar alle waarschijnlijkheid een hogere en langzamere auto, waardoor Mercedes en Ferrari terug zullen vallen naar het middenveld. Wanneer dat gebeurt krijgt Steiner inderdaad gelijk, aangezien de rangorde door het FIA-ingrijpen flink opgeschud zal worden.
- Haas F1 Team, Mercedes-AMG Petronas F1 Team