Russell: 'Mercedes kan niet blijven vertrouwen op ongeluk van anderen'

Na zijn derde podium van het seizoen kijkt Russell met gemengde gevoelens terug op zijn prestaties. De jonge Brit is blij met zijn consistente resultaten, maar is zich er terdege van bewust dat Mercedes nog altijd flink tekort komt. Het mag immers niet zo zijn dat het grote Mercedes afhankelijk is van het ongeluk van anderen.

Russell: 'Mercedes kan niet blijven vertrouwen op ongeluk van anderen'

Na acht jaar dominantie is het dit jaar dweilen met de kraan open bij Mercedes. De experimentele W13 is onvoorspelbaar en oncomfortabel om te rijden, waardoor de aansluiting met Ferrari en Red Bull niet gevonden kan worden.

Ondanks die fundamentele problemen vinden we Mercedes-rookie George Russell terug op een vierde plek in het kampioenschap, slechts 17 punten achter voormalige kampioenschapsleider Charles Leclerc. De griezelige consistentie van de jonge Brit en de relatieve betrouwbaarheid van de Mercedes hebben het verschil tussen Russell en de topteams klein gehouden.

Fouten van anderen

Na zijn derde podium van het jaar was George uiteraard erg blij, maar ook realistisch. Zonder fouten of problemen voor Red Bull en Ferrari had hij in Australië, Spanje en Azerbeidzjan immers nooit op het laagste treetje mogen staan. Tegenover Autosport loofde Russell de betrouwbaarheid van zijn Merc, maar waarschuwde voor het gebrek aan absolute snelheid:

"Dit is een kampioenschap waar je elke race de kans hebt om punten te scoren. En het maakt niet uit hoe snel je auto is, als je geen punten scoort, dan ga je niet omhoog in de stand. Dus, geweldig werk van iedereen in de fabriek om zo'n betrouwbare auto neer te zetten, maar we kunnen niet blijven vertrouwen op de fouten van anderen. We moeten meer snelheid vinden. Dat is waar iedereen z'n uiterste best voor doet."

Misschien Silverstone

Mercedes leek de weg terug naar de top gevonden te hebben met een update in Spanje, maar op de hobbelige stratencircuits van Monaco en Baku kwam de extreem stijf afgestelde W13 niet tot zijn recht. Het gestuiter werd zelfs zo erg dat Lewis Hamilton een paar uurtjes bij de fysio nodig had om bij te komen. Russel erkent dat porpoising en de stijve ophanging een groot probleem zijn, maar ziet in ieder geval voor Canada nog geen licht aan de tunnel. Hopelijk weet het team in Silverstone meer:

"De uitdaging ligt in het doorslaan van de ophanging. Het maakt niet in welke situatie je zit, of je hebt porpoising en je raakt de grond, en als je geen porpoising hebt rij je millimeters van de grond af, en slaat de ophanging door. Ik voel het in mijn rug op het moment. Maar ondanks dat moeten we hard blijven werken om meer snelheid te vinden en begrijpen wat we moeten doen om die snelheid te ontgrendelen. Ik denk niet dat we nog grote updates of zoiets hebben om te proberen in Canada, maar misschien hebben we voor Silverstone een beter idee."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team