We raken er maar niet over uitgepraat na de GP van Azerbeidzjan: porpoising, porpoising, porpoising. Onder leiding van met name Mercedes wordt de roep om iets aan het slopende gestuiter te doen namelijk steeds groter. Zo staat Grand Prix Driver's Association voorzitter George Russell naar verluidt op het punt om een brandbrief af te leveren bij de FIA, met de hoop dat de organisatie in zal grijpen.
Eigen schuld
F1-coryfee Martin Brundle ziet echter niet in waarom de FIA de technische reglementen zou moeten aanpassen voor een probleem dat slechts een beperkt aantal teams treft. Onder andere Red Bull en McLaren hebben nagenoeg geen last van het fenomeen en tonen dus aan dat er een oplossing voor is binnen de bestaande regels. Bovendien kunnen de getroffen teams het issue eenvoudig oplossen door de wagens hoger te zetten. De verloren downforce moeten ze dan maar voor lief nemen, zo verklaard hij tegenover zijn werkgever Sky Sports:
"De teams die het opgelost hebben zeggen duidelijk dat het een Mercedes-probleem is en niet een Formule 1-probleem. Natuurlijk kan [Mercedes] het oplossen door de auto hoger te zetten, maar dan verliezen ze een enorme hoeveelheid snelheid. Dus ze moeten de auto laag krijgen, stijf op de vering en stijf op de wang van de nieuwe banden, en zo hebben ze comfort moeten opofferen voor prestaties."
Kalkoen voor Kersmis
De regels op de schop gooien puur en alleen om een paar teams te helpen die de zaakjes niet op orde hebben gaat er bij Brundle niet in. Het is volgens de Brit oneerlijk om de teams die het wel goed voor elkaar hebben te straffen voor het harde werk dat ze gedaan hebben:
"Als het iets was waar iedereen last van had, dan zouden de regels inderdaad veranderd moeten worden op basis van de veiligheid, maar je kunt zien dat sommige auto's prima zijn, terwijl anderen ermee worstelen. Daarom denk ik dat de nadruk ligt op het team om het op te lossen in plaats van dat de regels veranderd worden."
"Het is iets waar zij mee worstelen, niet iets waar de coureurs van andere teams over klagen. Ik denk dat het oneerlijk zou zijn als er een verandering zou komen alleen omdat [Mercedes] de plank misgeslagen heeft. Andere teams vragen om de reglementen te veranderen om Mercedes te helpen is een beetje als een kalkoen vragen om vóór Kerstmis te stemmen."
Gestuiter moet gemanaged worden
Martin verbaast zich erover dat een groot team zoals Mercedes een veertig jaar oud probleem maar niet onder de knie kan krijgen. Met name als fabriekscoureur voor Jaguar in het Group C tijdperk kreeg hij continu te maken met porpoising. Brundle is er ondanks zeker van dat er meer dan voldoende potentie in de Mercedes W13 zit. Ook is hij alsnog sympathiek naar Russell en Hamilton:
"We hadden porpoising in de jaren '80. Wanneer je deze ground effect auto's hebt is het altijd een probleem. Het is nog steeds aanwezig in sports car racerij: Ik was op Le Mans en de prototypes daar hebben last van porpoising en ground effect problemen wat betreft stuiteren. Het moet gemanaged worden. Wat echt verbazend is, is dat Mercedes nog steeds geen grip kan krijgen op wat, zo lijkt het, best een geweldige auto is, als ze de prestaties maar kunnen ontgrendelen."
"Ik probeer niet te bagatelliseren waar George Russell and Lewis Hamilton zich doorheen moeten slaan, want het ziet er inderdaad nogal pijnlijk uit. "There's no doubt about it, it looks particularly uncomfortable. Er bestaat geen twijfel over, het lijkt bijzonder oncomfortabel."
- Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Content Pool