Het was naast de problemen voor Ferrari het gesprek van de dag in Baku: het slopende effect van hevige porpoising op de coureurs. Met name Lewis Hamilton trok de aandacht stevig naar zich toe door extreem langzaam uit zijn auto te klauteren. Later liep de zevenvoudig wereldkampioen met zijn hand op zijn rug langzaam terug naar zijn team. Mercedes-bobo Toto Wolff was er meteen als de kippen bij om te claimen dat de schade zo groot was dat Sir Lewis wellicht niet eens aan de start zou kunnen staan in Canada.
Politiek spelletje
De angstige uitspraken van Toto hadden uiteraard niet het gewenste effect in het kamp van Red Bull. Als één van de teams die het minste met porpoising te maken hebben gehad (en toevallig beide kampioenschappen leiden) ziet Red Bull een dubbele betekenis in Wolff's berichten in de media. Volgens teambaas Christian Horner is het zoals altijd onderdeel van een politiek spelletje. De klachten van Lewis Hamilton en George Russell ziet Horner als overdreven toneelspel om het punt door te drukken, zo verklaarde hij tegenover RaceFans:
"Ik zou [mijn coureurs] vertellen zoveel mogelijk te zeuren over de radio en er een zo groot mogelijk probleem van te maken. Het is onderdeel van het spelletje. Het is net als iemand die naar de grond duikt in het strafschopgebied."
Klagen in plaats van oplossen
Volgen Horner Wolff hoopt de FIA te kunnen overtuigen van het veiligheidsrisico van porpoising, waardoor er stappen genomen zullen worden om de reglementen te veranderen in het voordeel van zijn team. Dat deed hij immers vorig jaar met succes door eindeloos door te zagen over het gevaar van pitstops onder de 2 seconden. De FIA veranderde destijds de regels en nam daarmee het voordeel dat Red Bull op Mercedes had volledig weg.
Mercedes zou eenvoudig de problemen op kunnen lossen door de wagens hoger te zetten, maar dat kost teveel snelheid. Klagen tegenover de FIA is volgens Christian dan de makkelijkere optie:
"Je kunt wel zien dat het niet comfortabel is [in de auto's]. Er zijn oplossingen daarvoor maar dat gaat ten koste van de prestaties van de auto. Dus klagen over de veiligheid is veel makkelijker, maar elk team heeft de keuze."
Oneerlijk
Uiteraard voelt Horner niets voor mogelijk ingrijpen van de FIA. Porpoising is volgens de Brit geen veiligheidsprobleem, maar een probleem met de afstelling van de auto. Ieder team heeft de keuze om voor comfort of snelheid te kiezen. De regels veranderen omdat sommige teams de plank hebben misgeslagen is gewoonweg oneerlijk:
"Als het werkelijk veiligheidsprobleem was voor de hele grid dan is het iets waar naar gekeken moet worden. Maar als het alleen losse mensen of teams treft, dan is het iets waar dat team mogelijk naar moet kijken. Je hebt een keuze wanneer je je auto inzet, of niet? En je zou nooit een auto moeten inzetten die onveilig is."
"Maar ik denk dat dat iets voor de technische jongens is, want sommige auto's hebben problemen en er zijn sommige auto's die erg weinig problemen hebben. Het zou oneerlijk zijn om degenen die goed werk afgeleverd hebben te straffen tegenover degenen die hun doelen gemist hebben."
- Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team