Nog meer problemen voor Leclerc: de turbo's zijn op bij Ferrari!

De klappen blijven maar komen voor de Monegask: na de power unit plof in Baku zit Ferrari akelig dicht bij een penalty voor Canada. Alleen met creatief knutselwerk kan een gridstraf voorkomen worden.

Nog meer problemen voor Leclerc: de turbo's zijn op bij Ferrari!

Het was dé grote schok van de race in Baku: het spectaculaire uitvallen van Ferrari's Charles Leclerc. Na slechts 20 ronden zette de V6 achterin zijn F1-75 het met een ouderwetse knal op een roken. Het was voor Charles de tweede motor-gerelateerde uitvaller in drie Grand Prix. Een eerder probleem kostte hem al de overwinning in Spanje.

No Charles, you will not have the turbo

De motor die in Barcelona faalde was Leclerc's tweede van het seizoen. Na die race ging hij terug naar de unit waarmee hij het jaar begonnen was. Met nog veertien Grand Prix te gaan heeft Charles dus nog maar één verbrandingsmotor over. Voor de aankomende race in Canada lijkt dat geen issue te zijn, maar de problemen zitten dieper voor de Scuderia.

Naast de verbrandingsmotor is ook de inzet van de accu, beide MGU's, de uitlaatsystemen, het motormanagement en de turbo beperkt door de FIA. Van de laatste heeft Leclerc inmiddels al z'n derde en laatste toegestane exemplaar gebruikt.

Hergebruiken of penalties koppen

Dit stelt de Scuderia voor een flinke uitdaging: zelfs als ze een nieuwe V6 in de wagen van Leclerc leggen kunnen ze niet ongestraft een nieuwe turbo monteren. Voor elke motoronderdeel dat een team extra gebruikt staat immers een gridstraf van tien plaatsen.

Ferrari kan deze gewoon incasseren, of ervoor kiezen om een gebruikte turbo van één van de oudere motoren af te halen en op de nieuwe te schroeven. Gezien de grillige betrouwbaarheid van die units levert dat uiteraard het nodige risico op, zeker omdat nog niet bekend is wat de blauwe rook in Baku veroorzaakt heeft. Dat zou immers zomaar de turbo kunnen zijn.

Het zal er dus om spannen voor Leclerc en Ferrari in Montreal. Gaat de Scuderia voor het behouden van de pole position-reeks van hun stercoureur, met alle bijkomende risico's, of speelt het team op safe en sturen ze Charles naar minimaal P11 op de grid? Teambaas Mattia Binotto wilde zich er nog niet over uitlaten. De Italiaan wil eerst het spoedonderzoek van de gefaalde power unit van Baku gaan afwachten.

Formule 1
  • Scuderia Ferrari