Toto Wolff: 'Ferrari's stap vooruit is ongekend groot'

De mate en snelheid van vooruitgang van de Scuderia is volgens Toto nog nooit eerder voorgekomen in de Formule 1. De Oostenrijker verbaast zich met name over de flinke vermogenswinst met de nieuwe Ferrari power unit.

Toto Wolff: 'Ferrari's stap vooruit is ongekend groot'

Na zeven jaar totale dominantie werd het almachtige Mercedes vorig jaar licht aan het wankelen gebracht door Max Verstappen en Red Bull, maar niets wees erop dat het team erg ver terug zou vallen in 2022.

Door ijzersterke betrouwbaarheid staat de driepuntige ster na drie races tweede in het constructeurskampioenschap, maar op pure snelheid zijn ze de aansluiting met de kop gewoon verloren. Door zware porpoising en een gebrek aan topsnelheid is de radicale W13 tot nu toe de derde snelste auto van het veld.

Van min 14 naar plus 14

Vooraan loopt niet Red Bull, maar Ferrari met het kampioenschap weg. Door de onbetrouwbare RB18 heeft Charles Leclerc relatief eenvoudig een forse voorsprong kunnen opbouwen. Dat ligt echter aan meer dan alleen geluk: in Bahrein en met name Melbourne was de F1-75 simpelweg niet bij te houden.

Mercedes teamchef Toto Wolff heeft de terugkeer van Ferrari als topteam met lede ogen aangezien. Tegenover het Spaanse AS gaf hij aan het eigenlijk niet te kunnen geloven. Met name de nieuwe power unit van de Scuderia doet de boomlange Oostenrijker achter zijn oren krabben:

"We zien een grote stap voorwaarts van Ferrari dit jaar. Eerder zaten ze op ongeveer 14 pk achterstand, maar nu zitten ze nog eens 14 pk vóór ons. In dit kampioenschap is er nog nooit zo'n grote vooruitgang geboekt in zo'n korte tijd."

Forza Ferrari

Ondanks de pijnlijk achterstand die Mercedes nu opgelopen heeft roept Wolff niet meteen om allerlei onderzoeken in een poging Ferrari te dwarsbomen. In tegenstelling tot 2019 gelooft hij er in dat het team op een legale manier progressie gemaakt heeft. Bovendien zal Ferrari afremmen Mercedes niet veel helpen: er is immers meer aan de hand dan alleen een vermogensvoordeel.

Toto wil zijn concurrenten dan ook alleen maar feliciteren:

"Ze hebben bewezen dat ze ertoe in staat zijn [om die verbetering zo snel door te voeren]. Ik kan ze alleen maar feliciteren."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Scuderia Ferrari