Szafnauer: 'Renault F1-motor binnen 10 pk van de beste' 

Na jaren flink achter de feiten aangelopen te hebben zit er bij Renault eindelijk schot in de zaak. Volgens Alpine teamchef Otmar Szafnauer zit de Franse power unit nu akelig dicht bij de concurrentie.

Szafnauer: 'Renault F1-motor binnen 10 pk van de beste' 

Renault stond ooit voor ijzersterke prestaties in de Formule 1. In de jaren '90 veroverde het merk vijf rijderstitels met Williams en Benetton, een trucje dat jaren later bijna herhaald werd met Red Bull en Sebastian Vettel. Tussendoor mocht ook Fernando Alonso twee keer de grote beker overeind houden.

Sinds de overstap naar de welbekende turbo-hybride V6 is er van die glorie helaas weinig overgebleven. Met Red Bull konden de Fransen af en toe meestrijden voor dagsuccessen, maar door beperkte betrouwbaarheid en tegenvallende prestaties kwam er nooit meer een titelkans. Onder de vlag van Alpine moet het tij echter gaan keren.

Stap gemaakt

Voor dit seizoen heeft Renault eindelijk het mateloos succesvolle concept van Mercedes gekopieerd. De nieuwe gespleten turbo is onderdeel van een laatste push om de power unit op hetzelfde niveau te krijgen als de concurrentie, voordat de engine freeze ingaat. Volgens Alpine teambaas Otmar Szafnauer gaat alles volgens plan. Na briljant werk van de mannen en vrouwen in Viry-Chatillon kan de Renault E-Tech RE22 zich nu meten met de Ferrari, Mercedes en RBPT Honda, zo stelt hij tegenover Autosport:

"We denken dat we een stap gemaakt hebben met de power unit. En we zitten waarschijnlijk binnen 10 pk van de rest, en ergens in het midden. Ik denk dat Viry briljant werk heeft geleverd. En nu is het aan ons om de auto te blijven ontwikkelen. We werken nauw samen met ons power unit team om sommige verbeteringen door te voeren via verandering aan het chassis."

Betrouwbaarheid

Ondanks de positiviteit over de prestaties is het niet helemaal rozengeur en maneschijn bij Alpine. De puik presterende power units zijn immers nog steeds niet bijzonder betrouwbaar. Voor Fernando Alonso leek het er zelfs even op dat hij na drie races al aan zijn laatste toegestane verbrandingsmotor zat.

In Melbourne werd een potentiële pole position ronde zelfs verpest door een verlies van oliedruk. Het probleem bleek een gerafelde O-ring te zijn. Uit voorzorg schakelde de motor zichzelf uit, wat leidde tot een crash. De motor was echter onbeschadigd, waardoor Alonso gewoon de race kon starten met dezelfde power unit.

Volgens Szafnauer is er dan ook geen reden tot zorgen:

"[De motorwissel na Bahrein] was gewoon uit voorzorg zodat we een paar dingen konden testen op de dyno, en de tests waren oke. Dus die motor zal weer worden gebruikt. De andere [van Saoedie Arabië], waarbij de waterpomp [faalde] - de waterpomp is geen onderdeel van de verbrandingsmotor, je kunt hem vervangen, maar de verbrandingsmotor raakte oververhit, dus die is weg. Maar het komt goed met ons."

Formule 1
  • BWT Alpine F1 Team