Billenknijpen: Alonso en Tsunoda zijn al door toegestane motoren heen 

Na drie races zijn Fernando en Yuki alweer toe aan hun derde en laatste power unit. Het duo heeft daarmee een serie gridstraffen in het vooruitzicht voor de 23-races tellende kalender.

Billenknijpen: Alonso en Tsunoda zijn al door toegestane motoren heen 

Het nieuwe seizoen is nog maar net begonnen, maar voor Fernando Alonso en Yuki Tsunoda voelt het alweer alsof ze in de slotfase zitten. Beide mannen zitten dit weekend immers aan hun laatste toegestane verbrandingsmotor. De Renault V6 in de Alpine en de RBPT-Honda in de AlphaTauri zijn nu al voor de tweede keer vervangen.

Fragiele V6jes

Alonso raakte zijn eerste V6 al kwijt in Bahrein, gevolgd door een uitvalbeurt in Saoedi Arabië. Tsunoda versleet in datzelfde weekend echter twee omgekatte Honda-blokken. De Japanner kreeg na de kwalificatie - waarin hij geen ronde had kunnen rijden - een nieuwe power unit. Op de opwarmronde liet ook de vervanger het afweten.

Gridstraffen

Vorig seizoen ging een power unit ongeveer 6-8 races mee voordat er een nieuwe in moest. Met 22 races op de kalender konden de teams het met een beetje geluk dus net redden. Dit jaar is er echter een Grand Prix toegevoegd, waardoor het uitzingen van het seizoen zonder gridstraf vrijwel onmogelijk lijkt.

Alonso en Tsunoda hebben het echter wel heel erg bont gemaakt. Met nog 20 races te gaan zullen beide mannen minimaal drie keer een penalty aan hun broek gaan krijgen, zelfs zonder eventuele technische problemen.

Laatste kans

2022 is het laatste seizoen voordat de veelbesproken engine freeze in zal gaan. De fabrikanten hebben op 1 maart de V6-motor, turbo, MGU-H, uitlaat, brandstof en olie vast laten leggen. Op 1 september zullen ook de accu (Energy Store) en de MGU-K vastgelegd tot 2026.

Tot die tijd zullen Mercedes, Ferrari, Renault en RBPT naar hartelust gaan experimenteren, zeker vanwege de toevoeging van de nieuwe E10-brandstoffen. De gridstraffen die daaruit volgen zullen ze dus voor lief nemen. De situatie van Alonso en Tsunoda is echter geen onderdeel van dat plan.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, BWT Alpine F1 Team