Toto Wolff kan niet in slaap komen door trage Mercedes

De matige prestaties van zijn team komen hard aan bij Herr Wolff. De gerenommeerde koptelefoonkiller geeft toe wakker te liggen van de problemen met zijn team.

Toto Wolff kan niet in slaap komen door trage Mercedes

Na acht jaar ononderbroken dominantie is het team van Mercedes dit seizoen bij lange na niet de snelste. De ongemakkelijk stuiterende Silberpfeilen kunnen de Ferrari's en Red Bulls op pure pace niet bijbenen, en gaan ook nog eens veel sneller door hun rubber heen. Vanwege de uitvallers van Max Verstappen en Sergio Perez kreeg het team een 3-4 in de schoot geworpen, maar de problemen zijn nog altijd aanzienlijk.

Slapeloze Toto

De flinke stap terug die het team met de nieuwe regels gezet heeft komt hard aan. Al helemaal bij teamchef Toto Wolff. De Oostenrijker gaf tegenover de microfoon van F1's Rosanna Tennant toe niet in slaap te kunnen komen door de aanhoudende issues:

"Ik heb nachten gehad dat ik beter sliep. Ik word steeds wakker met de gedachte: 'Wat kunnen we in vredesnaam doen?'. Maar er zijn een hoop slimme mensen die nadenken over hoe we onze problemen aan kunnen pakken."

"Er zijn een paar eenvoudige dingen die we aan moeten pakken, maar er zijn ook dingen op de middellange en langere termijn wat betreft de prestaties die we moeten uitvinden. Het is heel goed vanuit een psychologisch oogpunt om verwachtingen te hebben en als je daar niet aan voldoet, dan wordt dat het nieuwe basisniveau. Dus op het moment is het basisniveau vrij laag. We moeten het gewoon aanpakken met nederigheid en echt onszelf eruit werken."

Testrace

Vanwege de teleurstellende prestaties op de vrijdag en zaterdag zag Mercedes de race als een uitgebreide test in plaats van een strijd om de overwinning. Wolff gaf toe dat vijfde en zesde eigenlijk het maximaal haalbare was onder normale omstandigheden, ondanks veelbelovende pace op de zachtste Pirelli:

"Vijfde en zesde was een reflectie geweest van waar we eigenlijk zijn. Ik denk dat we competitief waren op de eerste paar ronden met de zachte band en we konden aanhaken, zo niet sneller zijn, dan sommige jongens voor ons. Maar we hadden meer bandendegradatie."

"Ondanks dat was het een goede, nuttige test voor ons. We probeerden de harde band, wat duidelijk niet geweldig was. We raakten een seconde per ronde kwijt en uit de mediums konden we ook geen snelheid halen, dus er zijn goede lessen te leren."

Geen updates

Nu duidelijk is dat de W13 daadwerkelijk een matig presterende wagen is, wacht iedereen tot Mercedes met een tweede grondige update komt die de problemen oplost. Zo zou het jarenlang ongeslagen team de weg weer terug kunnen vinden naar de top.

Volgens Wolff is daar echter geen sprake van. In plaats van nieuwe onderdelen te monteren wil de Oostenrijker eerst de auto zoals hij nu is beter leren kennen. Er zit kennelijk nog veel meer potentie in de bijzondere machine:

"Ik denk dat, meer dan echt nieuwe onderdelen inbrengen, het draait om begrijpen hoe we de snelheid kunnen ontketenen waarvan we denken dat die in de auto zit - of waarvan we hopen dat die in de auto zit."

Losse evenementen

Wolff erkent dat het seizoen nog recordbrekend lang is, maar is zich er tevens van bewust dat het gat tussen Mercedes en Ferrari aanzienlijk is. Winnen staat dan ook nog niet op de agenda:

"Het is te vroeg om echt naar het kampioenschap kijken zoals het er nu bij staat. Als we kijken naar de rangorde van vandaag, dan lijkt het erg vergezocht om ook maar te denken aan meestrijden voor één van de kampioenschappen."

"Maar als ik er naar kijk als een enkel race weekend, dan hebben we waarschijnlijk het hoogst mogelijke aantal punten gescoord. We moeten die lijn verder doortrekken. Elke individueel weekend telt op dit moment, het zijn losse evenementen [voor ons]. Want realistisch gezien, als je derde op de baan bent, kun je niet aan winnen denken."

Aan de horizon verdwijnen

Op de vraag op hij op zijn gemak is met het aangaan van de komende uitdaging antwoordde Toto opvallend:

"Nee, ik zou liever een seconden vóór alle anderen zitten en aan de horizon verdwijnen. Maar het is wat het is. Je kunt het uitdagingen noemen, je kunt het problemen noemen, maar in ieder geval kunnen we het hier niet bij laten."

Van die fameuze roep om meer competitie die we jarenlang hebben moeten aanhoren is dus bijzonder weinig overgebleven..

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team