Hamilton: 'Podium Bahrein lag niet aan geluk, maar hard werken' 

Tijdens de eerste GP van het seizoen kregen Sir Lewis Hamilton en het matige Mercedes op totaal onverwachte wijze een podium aangereikt. De zevenvoudig wereldkampioen merkt het succes echter niet aan als geluk: de 3-4 van de Silberpfeilen was gewoon het resultaat van keihard werken.

Hamilton: 'Podium Bahrein lag niet aan geluk, maar hard werken' 

Het kampioensteam van Mercedes zit momenteel in relatief zwaar water. Na teleurstellende prestaties tijdens de tests en de kwalificatie werd duidelijk dat het merk met de ster dit jaar geen garantie heeft op een negende titel.

De radicale W13 stuiterde alle kanten op en vrat in recordtempo door z'n banden heen, waardoor Lewis Hamilton en George Russell aanvankelijk geen rol van betekenis konden spelen tijdens de openingsrace van 2022 in Bahrein.

Moeizame race, makkelijk podium

Tijdens de race zaten beide mannen klem in de voorhoede van het middenveld, op gepaste afstand achter de grote Ferrari vs Red Bull show. Vanwege hoge degradatie probeerde het team zelfs de hardste Pirelli uit, maar er leek weinig schot in de zaak te zitten. Tenminste, tot twee ronden voor het einde.

Na een safety car fase veroorzaakt door Pierre Gasly's brandende AlphaTauri kregen zowel Max Verstappen als Sergio Perez namelijk terminale problemen met de brandstoftoevoer. Zo konden Hamilton en Russell uiteindelijk alsnog een 3-4 bijschrijven.

Hard werken

Zonder de toevallige uitval van Red Bull had Mercedes het niet beter kunnen doen dan P5 en P6, net voor de indrukwekkend snelle Haas van Kevin Magnussen. Na de race legde Sir Larbalestier echter uit dat hij dat compleet anders zag. Het was niet zomaar een kwestie van puur geluk, maar een kwestie van hard werken aan de betrouwbaarheid:

"We kunnen momenteel niet echt, op basis van prestaties, vechten met [Ferrari en Red Bull]. Maar het is een erg, erg goed resultaat. Natuurlijk hadden we geluk maar uiteindelijk hebben we beter werk gedaan, we hebben betere betrouwbaarheid. Dus ik zou niet zeggen dat het geluk is, ik denk dat het het harde werk is van iedereen [bij Mercedes]."

Een brug te ver

Ondanks de lovende woorden is Hamilton realistisch over de kansen van het team. Ferrari en Red Bull zijn duidelijk nog een brug te ver. Er is nog een hoop werk te doen om het verschil goed te maken:

“Met de snelheid die ze hebben, zien ze er sterk uit. Ze zullen sterk terugkomen in de volgende races. Voor ons, wij moeten onze kop erbij houden. We hebben een hoop werk te doen, we vechten nu niet echt met ze op de baan. Dus dat is waar we op ons richten. Het is zo'n lang seizoen. Het gaat een harde strijd worden maar we houden van een uitdaging. Ik hou echt van een uitdaging."

Het beste team

Gezien de problemen waarmee het team tot nu toe geconfronteerd is neemt Hamilton het onverwachte podium mee als een echte motivator. 'Het beste team' op de grid geeft immers nooit op, en klaagt nooit wanneer het slecht gaat. Samen zullen ze de aanval op Ferrari en Red Bull gaan openen in de komende races:

"Het is ongelooflijk motiverend voor het hele team. We hebben al deze onverwachte uitdagingen het hoofd moeten bieden, maar niemand gedurende deze fase waarin we worstelden in de vrije trainingen teneergeslagen geweest. Iedereen is positief gebleven, iedereen heeft het koppie erbij gehouden en doorgewerkt. Niemand heeft geklaagd."

"Dat is geweldig om te zien. En dus ook al weten we dat we niet de snelheid hebben van dezen andere gasten, denk ik, dat wat betreft onze processen, als het gaat om alles uit de auto persen, ik dat we dat gedaan hebben vandaag en voor beide coureurs. En dat is een echte demonstratie van de innerlijke kracht [van het team]."

"Het is een privilege voor ons allemaal om de mogelijkheid te hebben te werken met een groot team van mensen die hongerig zijn, die gefocust zijn op een gemeenschappelijk doel. Er is geen beter gevoel dan dat je allemaal samenkomt en een resultaat als dit krijgt. Elke punt kan een verschil maken. Ik heb wereldtitels verloren met slechts een punt verschil."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Content Pool