Max Verstappen: 'Vandaag was extreem pijnlijk voor het team'

Het was een bittere pil voor Max Verstappen en Red Bull bij de seizoensopener in Bahrein. De regerend wereldkampioen worstelde de hele race met een verschillende problemen en moest uiteindelijk opgeven met een falende power unit. Tegenover de microfoon van de F1 deed Verstappen een boekje open over de issues bij Red Bull.

Max Verstappen: 'Vandaag was extreem pijnlijk voor het team'

Het nieuwe ground effect tijdperk leek met een knaller te beginnen voor Max Verstappen en Red Bull. Samen met Sergio Perez wist de Nederlander de Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz het leven zuur te maken in de kwalificatie.

Met een minimale marge was pole position uiteindelijk buiten handbereik, maar tijdens de race ging de strijd onverminderd door. Verstappen was de enige bedreiging voor de razendsnelle Monegask, maar kampte in de tweede helft van de race met allerlei problemen. Uiteindelijk kwam er door een falende power unit uiteindelijk een DNF achter zijn naam te staan.

Onbalans

Tegenover F1's Lawrence Barretto gaf Verstappen na de race uitleg over de moeizame race in Bahrein. Kennelijk was de RB18 op de zondag niet dezelfde auto die tijdens de vrije trainingen zoveel indruk gemaakt had tijdens de long runs:

"Ja, wat er aan het einde gebeurde was natuurlijk erg frustrerend, maar er waren vanaf het begin al een paar problemen. Ten eerste was de balans was niet goed, ik had niet hetzelfde gevoel als op de vrijdag in de long runs, dus dat was teleurstellend." Maar desondanks, tweede worden met die problemen met de balans was een goed resultaat geweest."

Solide stuur

In de slotfase van de race kampte Max met meer dan een onstabiele auto. Het stuurbekrachtigingssysteem van zijn Red Bull begon namelijk kuren te vertonen. Bij de herstart werd het probleem zo groot dat Verstappen de grootste moeite had om Carlos Sainz achter zich te houden. De Spanjaard was daarvoor totaal geen bedreiging geweest:

"Plotseling ging mijn stuur - ik weet niet wat daar mee gebeurde - maar het zat compleet vast. Als ik sneller ging kon ik bijna niet sturen. Dus het was niet makkelijk bij de herstart om te verdedigen tegen Carlos. Maar toen was ik nog steeds tweede met dat grote probleem. Dus dan denk je: 'Met alle problemen die ik vandaag gehad heb is tweede een goed resultaat'."

Brandstofpomp

Die tweede plek was echter niet weggelegd voor de NederBelg. Vlak voor het einde van ronde 55 verloor ging opeens het scherm op zwart in de RB18. De power unit had de geest gegeven. . Een volle ronde later kreeg Sergio Perez te maken met een identiek issue. Volgens Max is het probleem waarschijnlijk te wijten aan een kapotte brandstofpomp:

"Alles ging gewoon uit. Het leek op een brandstofpomp probleem - er ging geen brandstof de motor in. Je wilt natuurlijk niet dat dat gebeurt. Het is ook erg pijnlijk voor het team dat beide auto's moesten opgeven. We moeten overal naar gaan kijken."

Nul punten

De vergalde seizoensstart valt zwaar voor Verstappen en het team. Er is immers slechts een kort weekje voordat de tweede race in Saoedi Arabië van start gaat. Red Bull en met name de Powetrains-divisie zullen er extra hard aan moeten trekken om het probleem op tijd op te lossen.

"Uiteindelijk is het grootste probleem dat we nul punten scoren met een competitieve auto. En natuurlijk moet je op de dagen dat je kleine problemen hebt en worstelt met de balans consolideren en punten scoren. Maar wat er vandaag gebeurd is, is gewoon extreem pijnlijk."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool