Grande lavoro! Ferrari pakt ijzersterke 1-2 in Bahrein

De Scuderia is weer volop terug. Aangevoerd door Charles Leclerc wist Ferrari de eerste Grand Prix van het nieuwe tijdperk te veroveren. Mercedes kwam sterk terug met een 3-4, na dramatische problemen voor beide Red Bulls. Ondanks een mooi gevecht in de openingsfase eindigde de race van Max Verstappen helaas in de pits.
@media (max-width: 679px){#fig-6285578b44471 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6285578b44471 img{#fig-6285578b44471 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6285578b44471 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6285578b44471 img{#fig-6285578b44471 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6285578b44471 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6285578b44471 img{#fig-6285578b44471 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6285578b44471 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6285578b44471 img{#fig-6285578b44471 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Grazie ragazzi! Ferrari pakt ijzersterke 1-2 in Bahrein

Start

Verstappen heeft een prima start, maar moet meteen al uitkijken voor Charles Leclerc. De Ferrari vliegt meteen naar de binnenkant om de racelijn af te dekken. Daarachter valt Sergio Perez terug achter de snel startende Lewis Hamilton en Kevin Magnussen. George Russell weet ook twee plekken goed te maken. Grote verliezer is Valtteri Bottas: hij valt terug van P6 naar P14.

Het veld blijft in de openingsfase goed bij elkaar. De nieuwe regels lijken dus toch effect gehad te hebben. Leclerc en Verstappen beginnen echter wel een gaatje te slaan naar Carlos Sainz.

Na drie ronden kan Perez weer een plekje goedmaken: Kevin Magnussen verremt zich in bocht 1 en moet inn de verdediging. De Deen doet zijn best, maar na een kort gevecht is hij gezien bij het uitkomen van bocht 4.

De Mercedessen beginnen in vorm te komen. Terwijl George Russell de Haas van Magnussen verschalkt meldt Lewis Hamilton zich aan het adres van Carlos Sainz. De racepace van de Silberpfeilen is dus niet zo dramatisch als gedacht. Ondertussen krijgt Esteban Ocon een penalty van vijf seconden aan zijn broek voor het rondtikken van Mick Schumacher.

Tires are dead

Vooraan is de strijd al bekoeld. Leclerc blijft soeverein aan de leiding met bijna drie seconden voorsprong op Verstappen. Dan is er een gat naar Carlos Sainz, vóór Hamilton en Perez. Dat duurt echter niet lang. In de aanloop naar bocht vier zeilt de Mexicaan met gemak langs de Mercedes. Sir Lewis lijkt door zijn banden heen te zijn.

Na twaalf ronden is hij dan ook de eerste die naar binnen gaat voor een nieuwe set Pirelli's. Mercedes kiest opvallend genoeg voor Hard. Voor een eenstopper is het echter te vroeg.

Op koude banden heeft Hamilton het bijzonder moeilijk; de W13 glijdt alle kanten op, waardoor hij de Alfa van Guanyu Zhou voor moet laten. Na een rommelige ronde is het rubber echter warm en kan Lewis met DRS voorbij op het rechte stuk. Zhou vecht terug, maar moet zich gewonnen geven.

Undercut

Vooraan begint Charles Leclerc steeds verder uit te lopen. De Ferrari heeft na veertien ronden 3.7 seconden gepakt op de Red Bull van Verstappen. Max klaagt over een gebrek aan tractie. Het team beantwoordt zijn zorgen met een pitstop. De Nederlander gaat naar een nieuwe set Softs. Carlos Sainz volgt hem de pits in en doet hetzelfde.

De undercut is bijzondere sterk: Verstappen maakt 1.6 seconde goed in de tweede sector. Ferrari reageert meteen door Leclerc naar binnen te halen. De Monegask wordt meteen gevolgd door Sergio Perez en George Russell. De stop is prima voor Charles, maar hij redt het maar nét. De Red Bull zit zomaar op slechts vier tienden.

LEC vs VER

Dan breekt er een titanenstrijd los. Met DRS-assistentie komt Max op het rechte stuk langs de Ferrari, maar geeft daardoor de DRS op het tweede rechte stuk weer aan Leclerc, die de leiding meteen terugpakt. Een ronde later herhaalt dat gevecht zich op bijna identieke wijze: Verstappen komt er langs en levert weer in op de run naar bocht 4.

De derde keer is hij eigenlijk te ver weg, maar probeert hij het toch. Met een blokkerende voorwiel schuift de Nederlander naar de leiding, maar Leclerc pakt het kalmpjes weer terug. Verstappen moet weer aansluiten en lijkt lichte koelingsproblemen te hebben: op de rechte stukken beweegt hij uit de hete slipstream van Leclerc. Het gat loopt al snel weer op tot 2.6 seconden.

Achter het strijdende duo is het nog altijd Carlos Sainz, gevolgd door Perez, Hamilton, Russell, Magnussen, Gasly, Alonso en Ocon. De snelste ronde is op dat moment voor Checo.

Tires are dead again

Aan de onderkant van de top tien zorgen Valtteri Bottas en Yuki Tsunoda voor vermaak, maar vooraan bekoelt de strijd weer. Na 28 ronden is het gat tussen Leclerc en Verstappen weer net zo groot als voor de pitstops. Max klaagt dat de banden weer dood zijn, maar maakt dan toch een paar tienden goed.

Dode banden zijn er ook voor Lewis Hamilton. Hij gaat na een bijzonder korte stint op de Hard door naar de Medium en valt terug naar P7.

Undercut II

Twee ronden later haalt Red Bull de trekker over voor een tweede undercut. Toevallig zit Charles Leclerc net klem achter de McLaren van Daniel Ricciardo. De stop van Ferrari is echter bijzonder snel: 2.5 vs 3.0 seconden. Verstappen kan dan ook geen vuist maken.

Verstappen klaagt meteen richting zijn team. Hij heeft er geen zin meer in om rustig aan te doen op zijn outlap. Het is al de tweede keer dat het hem een kans op de leiding gekost heeft, aldus de regerend wereldkampioen. Het gat loopt op naar 1,7 seconden, maar Verstappen krijgt het groene licht om te pushen.

Gasly's inferno

Dat mag echter niet baten. Leclerc trekt gestaag een gat dat uiteindelijk uitloopt tot meer dan vijf seconden. Op ronde 43 trekt Red Bull beide auto's maar naar binnen voor een derde undercut-poging. Max klaagt over de balans na zijn overstap op Softs, maar maakt meteen veel tijd goed. Ferrari haalt een ronde later Sainz naar binnen, maar Leclerc gaat door. Het wordt een sprint tot de finish voor Verstappen.

Maar dan zien we opeens de brandende AlphaTauri van Pierre Gasly in beeld verschijnen! De Fransman kan gelukkig ongedeerd uitstappen, maar zijn dag is over. De AT03 wordt in recordtijd geblust door de marshals, maar er komt alsnog een safety car om de auto te verwijderen.

Ferrari maakt van de gelegenheid gebruik om Leclerc naar binnen te halen. De nieuwe banden zijn mooi meegenomen, maar de Monegask is zijn voorsprong van meer dan 25 seconden kwijt.

Dat betekent echter niet dat zijn leiding meteen bedreigd wordt: Max Verstappen klaagt namelijk meer en meer over problemen met zijn stuur. De RB18 stuurt moeilijk op hoge snelheid: waarschijnlijk een probleem met de stuurbekrachtiging. Max wordt echter verteld dat de situatie stabiel is. Hij zal er maar mee moeten leren leven.

Met nog zeven ronden te gaan krijgen we een herstart. Vanaf de onboard van Verstappen zien we de Red Bull akelig dicht bij de Ferrari komen, maar Max maakt een cruciale fout: hij gaat te ver naast Leclerc rijden, waardoor zijn exit bij de laatste bocht enorm slecht is.

Terwijl Charles er vandoor gaat komt Carlos Sainz aankloppen bij de Nederlander. Verstappen weet hem maar net af te houden in de eerste bocht. De snelheid zit er echter niet meer in: Verstappen moet zich op verdedigen gaan richten. Achter Sainz is het Perez, Hamilton, Russell, Magnussen, Bottas, Ocon en Tsunoda in de top tien.

Sainz komt zienderogen dichterbij aan het adres van Verstappen. Twee ronden voor het einde gaat de Ferrari er met kinderlijk gemak langs. Max klaagt over de accu van zijn Red Bull....en dan..NEE! Verstappen vertraagt in de laatste sector en laat het veld langs zich gaan. Hij krijgt orders om te proberen de pits te halen. Dat lukt, maar zijn race is voorbij.

Dan klaagt Sergio Perez over een verlies aan vermogen! Het zal toch niet? Lewis Hamilton komt steeds dichterbij. Kan Checo dat volhouden? Het antwoord is een brute 'nee'. Bij het ingaan van de laatste ronde slaat de power unit opeens uit, waardoor Perez roemloos de race uit spint. Dat geeft Lewis Hamilton een podium in een auto die daar eigenlijk niet hoort. Voor Red Bull is het drama compleet: drie van de vier RBPT motoren zijn stilgevallen.

Bij Ferrari zit de frons echter andersom. Voor het eerst sinds 2019 zit de Scuderia weer aan kop. Een 1-2 is een droomresultaat voor het team. Ook bij Mercedes mogen ze zich in de handen knijpen met een totaal onverwachte 3-4. De vreugde is misschien nog wel groter bij Haas: Kevin Magnussen heeft een puike vijfde plek te pakken. Alfa Romeo maakt het Ferrari-feestje compleet met P8 en P10.

In het Red Bull-kamp is er duidelijk werk aan de winkel. Drie van de vier door Red Bull Power trains aangedreven machines hebben de finish niet weten te halen. Het team vermoedt een gefaalde brandstofpomp voor Verstappen en Perez, maar dat verklaart de problemen voor Pierre Gasly niet. Er moet nog een hoop onderzoek gedaan worden in de korte week naar de Grand Prix van Saoedi Arabië.

Resultaten