Koopje: Koenig Special's straatlegale Group C racer

Soms is een GT3 RS gewoon niet extreem genoeg. Met deze Koenig C62 kom je sowieso aan je trekken.

Koopje: Koenig Special's straatlegale Group C racer

De Porsche 956 en 962 golden bijna tien jaar lang als de koningen van de langeafstandsracerij. Tussen 1982 en 1987 wonnen de types zes keer achter elkaar de 24 Uur van Le Mans. In het Amerikaanse IMSA-kampioenschap was de dominantie niet veel minder: de 962 pakte drie keer achter elkaar de titel.

De 962 was zo succesvol dat er uiteindelijk maar liefst 125 gebouwd werden in allerlei varianten, een absoluut record voor een Le Mans prototype. De schok was dan ook groot toen de FIA aankondigde de auto uit te bannen met een overstap naar 3,5 liter F1-motoren.

Overbodig

De nieuwe reglementen maakten in één klap een groot aantal auto's overbodig. Voor tuner Koenig Specials was dit de perfecte kans om in te haken op de supercar gekte die ontketend was door auto's als de Ferrari F40 en Porsche 959. De Duitsers kochten meteen een serie overgebleven chassis van Thompson Composites en gingen aan de slag.

Grondig aangepakt

Koenig ging niet over één nacht ijs bij het ombouwen van de 962. De wagen kreeg een volledig nieuwe carbon-kevlar body mee met een hogere neus, zodat de koplampen voldeden aan de minimum hoogte voor straatauto's.

Verder werd er een vlakke vloer gemonteerd in plaats van de ground effect tunnels en kreeg de wagen een heuse motorkap en voorklep. De kleppen maakten klein onderhoud een stuk makkelijker: bij de 962 moest je elke keer als je vloeistoffen wilde verversen de neus en staart demonteren.

Belachelijk duur

Achter de twee stoelen werd een luchtgekoelde 3,4 liter twin turbo zescilinder boxer uit een 911 Turbo gemonteerd. Op 1 bar boost levert het blok een nette 550 pk. De motor is gekoppeld aan de standaard handgeschakelde vijfbak van de 962, met de opvallende pook aan de rechterkant.

Vanwege de recessie van de vroege jaren '90 werden er van de geplande dertig C62's uiteindelijk slechts drie gebouwd. Een prijs van 1,8 miljoen Deutschmark was in 1991 (€1,77 miljoen in 2021) natuurlijk ook ronduit belachelijk. Het slechte voorbeeld van Koenig werd later echter alsnog gevolgd door Schuppan en Dauer, met vergelijkbare resultaten.

2502

Het rode exemplaar dat we hier zien is nummer 2. De auto werd in 1991 verkocht aan een Japanse verzamelaar en werd meerdere keren doorverkocht. In 2019 haalde de huidige eigenaar de unieke wegracer naar Californië. Uiteraard is de Koenig na 30 jaar nog altijd om door een ringetje te halen: er staat slechts 2502 kilometer op de teller.

Koopje

Het klinkt gek, maar de C62 is eigenlijk gewoon een koopje. Aanbieder ISSIMI vraagt $995.000 voor de unieke machine. Dat is ongeveer de helft van wat de auto dertig jaar geleden op moest brengen. Wordt jij warm van een straatlegale Le Mans racer en heb je een paar prive-eilanden over? Dan kun je hier contact opnemen.

Cargasm
  • ISSIMI, Porsche