Ferrari zet vraagtekens bij nieuwe FIA-rol voor Mercedes-adviseur

De nieuwe functie van ex-Mercedes adviseur Shaila-Ann Rao baart de Scuderia zorgen. Teambaas Mattia Binotto geeft toe zich druk te maken om de aanstelling van Rao, maar zegt tegelijkertijd vertrouwen te hebben in de onpartijdigheid van de FIA.

Ferrari zet vraagtekens bij nieuwe FIA-rol voor Mercedes-adviseur

Sinds de controverse in Abu Dhabi vorig jaar en het aanstellen van nieuwe president Mohammed Ben Sulayem is de FIA druk bezig met een grote reorganisatie. In een poging de safety car situatie achter zich te laten werden de regels aangescherpt en kreeg wedstrijdleider Michael Masi een functie elders aangemeten.

WEC-man Eduardo Freitas en DTM-official Niels Wittich werden vervolgens aangesteld als zijn twee vervangers. Recent werd ook het absolute kopstuk van de single seater divisie, Peter Bayer, de laan uit gestuurd. De Zwitser diende de FIA sinds 2017 als secretaris-generaal van sport en was recent aangesteld als hoofd single seaters, een taak die hij overnam van Masi.

Twijfels over Toto-adviseur

Bayer werd op interim-basis vervangen door Shaila-Ann Rao. De Britse advocate was van 2016 tot 2018 hoofd van de juridische afdeling van de FIA. Tussen 2019 en 2022 opereerde ze echter als advocaat van het Mercedes F1 team en persoonlijk adviseur van niemand minder dan Toto Wolff. Rao's positie bij Mercedes ten tijde van het Abu Dhabi debacle stond dus lijnrecht tegenover de FIA. Voor Ferrari-chef Mattia Binotto is de gang van zaken ietwat zorgelijk:

"We accepteren de keuzes [van de FIA] en kijken naar de toekomst, en proberen er zeker van te zijn dat we op de juiste manier samenwerken en ervoor zorgen dat de FIA sterker en sterker wordt. Wat betreft de kwestie van Shaila-Ann, ja, zeker, dat is een zorg. Ze is een geweldig persoon. Ze heeft een hoop ervaring. Ze zal zeker capabel genoeg zijn om het werk uit te voeren. Daar ben ik vrij zeker van."

"Het is een zorg maar niet meer dan een zorg. Het is aan hen om ervoor te zorgen dat er helemaal geen belangenverstrengeling is, om zich proper te gedragen. En het is aan de president om het te verzekeren. Ik heb er vertrouwen in dat ze het zullen doen. Als Ferrari, is het een zorg. Ik ben er vrij zeker van dat door al het gedrag, door de beslissingen, ze aan ons zullen bewijzen dat het een verkeerde zorg is."

Goed nieuws voor alle teams

Toto Wolff ziet uiteraard geen enkel probleem met het aanstellen van zijn ex-adviseur als nieuw hoofd van single seaters. Volgens de boomlange Oostenrijker is Shaila-Ann precies wat de FIA nodig heeft: een eerlijke, hardwerkende, transparante advocaat. Onder haar bewind zullen all teams gaan profiteren:

“We hebben een lange tijd met Peter Bayer gewerkt. En hij was een rationele kerel. Ik heb er persoonlijk van genoten om hem als sparring partner te hebben. Maar de FIA is haar structuur en organisatie aan het veranderen en de president moet zijn beslissingen maken en we moeten ons zeker niet gaan bemoeien met de beslissingen. Ik denk dat hij een visie heeft van waar hij de FIA wil hebben en als het veranderen van de organisatie daar een deel van is, dan moeten we dat respecteren."

"Wat betreft Shaila-Ann, zijn was bij de FIA voordat ze zich bij ons voegde. Ze was CEO van een van de grootste sportagentschappen daarvoor en het positieve aan Shaila-Ann op deze positie hebben is dat ze iemand is die voor bestuur gaat, en transparantie. Ze is een advocaat. En ik denk dat dit iets is waar we altijd kritiek op hebben gehad in het verleden, dat dingen niet altijd zo transparant en duidelijk waren voor de teams. Dit is één van de hoofdonderwerpen die ze zal proberen aan te pakken. En dat is goed nieuws voor alle teams."

Formule 1
  • Scuderia Ferrari, FIA, Mercedes-AMG Petronas F1 Team