FIA hint op vervanging Michael Masi: 'Mogelijk nieuwe wedstrijdleider'

Het ziet er slecht uit voor de Australiër. In een interview bedankte F1 topman Peter Bayer hem voor zijn diensten, maar zette hij ook de deur open voor een vervanger.

FIA hint op vervanging Michael Masi: 'Mogelijk nieuwe wedstrijdleider'

De FIA is nog altijd druk bezig met het onderzoek naar de gang van zaken tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi. Op aandringen van Mercedes gaat de organisatie na of er fouten gemaakt zijn bij de afhandeling van de safety car situatie aan het einde van de race.

Met name de acties van wedstrijdleider Michael Masi liggen onder een vergrootglas. Hij zou zich volgens Mercedes niet aan de gebruikelijke procedures gehouden hebben, waardoor Max Verstappen in de laatste ronde de kans kreeg om de titel te pakken. Uit onvrede met de beslissingen startte het team onder leiding van de altijd goedgehumeurde Toto Wolff bovendien een slecht verhulde campagne tegen de FIA.

Structurele hervormingen

De doel van het FIA-onderzoek is om een verbeterde structuur rond de besluitvorming te realiseren. Gedurende het seizoen was de consistentie immers ver te zoeken en bestond er vaak onduidelijkheid over de beslissingen. In een interview met Oostenrijkse F1-journalist Gerhard Kuntschick legde Peter Bayer, FIA secretaris-generaal van motorsport, uit wat de geplande hervormingen in gaan houden.

Bayer wil het takenpakket van de wedstrijdleider gaan verdelen over meerdere werknemers om de druk op één persoon te verminderen. Bovendien zullen de teambazen geen directe lijn meer hebben naar race control, en komt er wellicht een controlecentrum in Genève om de plaatselijke officials te steunen, net zoals F1 teams dat doen vanuit de fabriek:

"[We kijken naar] het verdelen van de verschillende taken van de wedstrijdleider, die ook sportief directeur en afgevaardigde voor de veiligheid en het circuit is. Dat was gewoon teveel. Deze rollen worden verdeeld tussen meerdere mensen. Dit vermindert de druk op de wedstrijdleider. Er komt misschien een 'mission control' in Genève om de stewards te ondersteunen."

"De team managers zullen nog steeds - ze moeten vragen kunnen stellen. We willen een buffer inbouwen met een werknemer die deze verzoeken ontvangt. In de toekomst zal de wedstrijdleider zich kunnen concentreren op zijn taak en niet langer afgeleid worden."

Masi functie elders

Binnen de nieuwe bestuurscultuur is wellicht geen ruimte voor Michael Masi. De Australiër lag ook vóór Abu Dhabi al meerdere keren onder vuur vanwege zijn twijfelachtige en inconsistente beslissingen. Het imago van de sport is door zijn optreden bij de seizoensfinale bovendien bij een groot deel van de fans ernstig beschadigd.

Of het nu zijn schuld was of niet, Masi is de eerste die voor politieke doeleinden weggehaald zou kunnen worden. Zonder Masi is het voor de FIA immers makkelijker om de gemoederen te kalmeren en een frisse start te maken.

Definitieve uitspraken over het lot van Michael deed Mr. Bayer niet, maar hij liet wel even doorschemeren dat de FIA het ontslag of een functie elders voor de wedstrijdleider achter de hand houdt:

"Michael heeft het op meerdere manieren super gedaan. Dat hebben we hem gezegd. Maar er is ook een mogelijkheid dat er een nieuwe wedstrijdleider komt."

Formule 1
  • BBC Sport
  • Formula 1, Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team