Masi functie elders? Wedstrijdleider niet genoemd in FIA document

De Australiër lijkt het slachtoffer te worden van een politiek steekspel achter de schermen. Op de nieuwe organigram van de FIA schittert zijn naam door afwezigheid.

Masi functie elders? Wedstrijdleider niet genoemd in FIA document

Het is al bijna tijd om ons op te maken voor de eerste wintertests, maar bij de FIA en met name Mercedes zitten ze nog middenin het seizoen van 2021. De controversiële finale in Abu Dhabi leverde een stroom aan kritiek en protesten op vanuit het Duitse team.

De boosdoener was volgens Toto en co wedstrijdleider Michael Masi. Terwijl er druk naar hem geschreeuwd werd door Wolff en Horner zocht de Australiër krampachtig naar een manier om de race niet onder een safety car situatie te laten eindigen. Het feit dat Masi daarbij het protocol iets omgebogen had en niet alle gelapte auto's de safety car had laten inhalen schoot resoluut in het verkeerde keelgat bij Mercedes.

Druk zetten

Na afloop van de race begon Mercedes meteen druk te zetten. Het team diende twee protesten in, negeerde een FIA-fotoshoot, tekende een intentie tot beroep aan en stuurde alleen technisch directeur James Allison en Valtteri Bottas naar het gala voor de prijsuitreiking.

Uiteindelijk bond Mercedes in nadat de FIA beloofde een diepgaand onderzoek te starten naar de gang van zaken op Abu Dhabi. In de media bleef Wolff echter steen en been klagen, terwijl Sir Lewis Hamilton zich juist angstvallig stil hield. De geruchten dat Lewis zó getroffen was door het incident dat hij niet meer wilde praten en zelfs nadacht over een plotseling pensioen zwollen meteen aan.

Functie elders

De politieke en publieke druk lijkt een effect gehad te hebben op de FIA. Bij de presentatie van de nieuwe organisatiestructuur onder kersverse president Mohammed Ben Sulayem ontbrak er namelijk ieder spoor van meneer Masi.

De wedstrijdleider van de F1 is traditioneel ook de voorzitter van de sportieve kant van de Single Seater divisie. Masi deelde de post met technisch afgevaardigde Nikolas Tombazis. Bij de organigram van januari 2022 zijn beide mannen echter vervangen door Peter Bayer, die tevens hoofd is van de motorsport divisie van de FIA.

Koning Toto?

De FIA lijkt met het verwijderen van Masi en Tombazis (die verantwoordelijk was voor de voor Mercedes nadelige aerodynamische regels van 2021) stilzwijgend gehoor te hebben gegeven aan de eisen van Mercedes.

In de wandelgangen horen we immers al een tijdje dat Mercedes met name Masi liever ziet gaan, ondanks dat dit publiekelijk steevast wordt ontkend. Volgens Britse media wacht Hamilton bovendien de resultaten van het onderzoek af voordat hij zich aan een nieuw seizoen wil binden.

Minder voor Masi

Masi zou echter zijn stoeltje als wedstrijdleider kunnen behouden, maar controle verliezen over het opstellen van de reglementen Zo wordt er een compromis gesloten tussen de wensen van Mercedes en de drang van de FIA om vooral geen gezichtsverlies te lijden. De bevestigde exit van Tombazis zet daar echter vraagtekens bij.

Hoe het ook zij, de FIA heef zich kennelijk laten beïnvloeden door de door Mercedes en de Britse media aangejaagde PR-storm van de afgelopen weken.

Het doet sterk denken aan de soap rond Ferrari in 2019, waarbij de FIA de Scuderia het hand boven het hoofd hield nadat duidelijk werd dat er iets niet in de haak was met de Power Unit. Net als Ferrari is Mercedes gewoonweg te groot om te verliezen in de F1.

Het deels inwilligen van de eisen van het team - op instructie of niet - maakt dat nog eens pijnlijk duidelijk.

Formule 1
  • FIA, Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team