Wolff: 'Complete besluitvorming van de FIA moet op de schop' 

De afsluiting van het seizoen van 2021 zit de notoire headset-breker nog steeds flink dwars. Volgens Toto is het eventueel vervangen van wedstrijdleider Michael Masi niet genoeg: alles moet anders.

Wolff: 'Complete besluitvorming van de FIA moet op de schop' 

Na zeven jaar onafgeremd succes liet het team van Mercedes zich in de nasleep van de Grand Prix van Abu Dhabi goed kennen. Een dominante vertoning van Sir Lewis Hamilton op het gewijzigde Yas Marina circuit werd door een late, haastig afgehandelde safety car situatie uiteindelijk in het voordeel beslist van Max Verstappen. De wil van Red Bull om te experimenteren met de pitstop strategie zorgde ervoor dat de Nederlander op verse Soft banden de aanval kon openen op de allerlaatste ronde van de race.

Masi out

De controversiële finish was voor Mercedes de aanleiding om frontaal de aanval in te zetten op de FIA. Na twee protesten, een intentie tot beroep en het negeren van zowel een FIA-fotoshoot als het FIA-gala ging het team echter akkoord met een plan van de FIA een special commissie op te zetten die de gang van zaken in Abu Dhabi zal gaan onderzoeken.

Waar nodig zal de FIA aanpassingen doen aan de reglementen en procedures. Nadat de deal bekend werd kwamen al snel geruchten op dat wedstrijdleider Michael Masi zijn spullen zou mogen inpakken. Vooralsnog blijft de Australiër echter lekker zitten waar hij zit.

Inconsistente beslissingen

Tegenover de Spaanse divisie van Motorsport.com verklaart Mercedes teamchef Toto Wolff dat het hem ook helemaal niet om het eventuele ontslag van Masi te doen is. Een structurele verandering van het besluitproces van de FIA is het enige dat de Bose-loze Oostenrijker tevreden kan stellen:

"Het is een groter probleem [dan alleen Masi]. Mijn waarden komen simpelweg niet overeen met de beslissingen die er gemaakt zijn. Het gaat niet alleen om het vervangen van de wedstrijdleider. Het complete besluitvormingsproces moet verbeterd worden. Er waren dit seizoen veel inconsistente beslissingen over het naleven van de regels op de baan.Het is één ding om hard te rijden en verschillende meningen te hebben tussen rijders en teams, dat is normaal. Maar inconsistente beslissingen leiden onvermijdelijk tot controverse, waarvan veel compleet onnodig is. Soms deden de beslissingen ons pijn, soms hadden we meer geluk."

Niet voor de show

Ondanks zijn heftige kritiek op de organisatie gaat Wolff niet mee in de mening van een groot deel van de fans van Mercedes. Hij neemt de beschuldigingen dat de Formule 1 de laatste herstart puur voor de show mogelijk gemaakt had niet serieus:

"Ik zou nooit zoiets zeggen. Uiteindelijk bieden we [als F1] entertainment, maar die entertainment moet de sport volgen en niet andersom. Stefano [Domenicali] is een echte racer en ik zou er niet in geïnteresseerd zijn om in te grijpen bij races voor de entertainment-factor. Ik kan de druk waaronder de wedstrijdleider op dit moment werkt niet beoordelen, maar de regels zijn de regels. Ze moeten niet vrij geïnterpreteerd worden alleen om voor meer actie te zorgen."

Goede hoop

De hevige kritiek vanuit zijn kamp zal volgens Toto alleen maar gaan leiden tot verbeteringen binnen de sport. Hij houdt met het de afwikkeling van het officiële onderzoek in het achterhoofd dan ook goede hoop voor de toekomst:

"Ik ben er zeker van dat welk allemaal, de teams, coureurs, de FIA en de F1 zelf, de manier waarop beslissingen genomen worden kunnen verbeteren zodat de [Formule 1] sterker kan worden. Ook al zijn deze situaties erg pijnlijk, ze zijn ook kansen om te veranderen en te verbeteren."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Pro Shots / Panoramic
  • <a href="https://www.youtube.com/channel/UCamdhNmZXnxYmlavRkOHKeg">The Racing Engineer - Hazem Zaki</a>The Racing Engineer - Hazem Zaki