Stefano Domenicali wil dat Mercedes en Red Bull weer samen gaan spelen

Het opperhoofd van de F1 is klaar met het oeverloze gekibbel tussen de twee kampioenschapsformaties. Volgens jaar moeten Red Bull en Mercedes volgens de Italiaan weer netjes samen gaan spelen.

Stefano Domenicali wil dat Mercedes en Red Bull weer samen gaan spelen

Het was op alle fronten hard tegen hard tussen Red Bull en Mercedes in 2021. Wat begon als een vriendelijke competitie werd al snel een bittere rivaliteit. Zowel op als naast de baan lieten de twee geen spaan van elkaar heel. De uitspraken van beide kampen werden gedurende het seizoen steeds suggestiever en gemener.

Op de baan daalde het niveau ook drastisch: beide teams hinderden elkaar in de pitsstraat en in Saoedi Arabië reden de Mercedes-coureurs reden opvallend langzaam tijdens safety car situaties en herstarts. Het kookpunt werd echter pas bereikt met de controversiële afsluiting van het seizoen in Abu Dhabi. Mercedes trok na de overwinning van Max Verstappen flink van leer met allerlei protesten en dreigingen to beroep, al was het merendeel daarvan gericht tegen de FIA.

Relatie repareren

Tijdens de uitreiking van de Lorenzo Bandini Award, vernoemd naar de in 1967 gruwelijk verongelukte Ferrari-coureur, stelde F1 CEO Stefano Domenicali dat de relatie tussen Red Bull en Mercedes gerepareerd moet worden. Ondanks alle extra publiciteit heeft de Italiaan geen behoefte aan eindeloos gemekker tussen de twee teams over allerlei randzaken. OP de vraag of hij zorgen had voor 2022 reageerde hij dan ook laconiek:

"Degenen die met zekerheid leven, slapen goed. Maar wij hebben veel twijfels en we moeten ze het hoofd bieden. We hebben problemen die uiteindelijke gemanaged moeten worden. We moeten van dag to dag beoordelen [hoe] de relatie tussen Red Bull en Mercedes hersteld moet worden, om de persoonlijke botsingen die verder geen nut hebben te voorkomen."

FIA lost het op

Een groot obstakel in het herstellen van die relatie is de afhandeling van het safety car-debacle van Abu Dhabi. Mercedes heeft het beroep op de beslissing dan wel ingetrokken, maar het team verwacht nog altijd een diepgaand onderzoek naar het incident door een speciaal aangestelde commissie. De Formule 1 en eigenaar Liberty Media hebben zich echter angstvallig stilgehouden over de zaak. Dat laten ze liever over aan kersverse FIA-president Mohammed Ben Sulayem.

Domenicali onderstreepte dat dit de juiste gang van zaken is voor de F1. Bovendien wist hij er nog iets positiefs uit te halen:

"We hebben al met de president gesproken. We hebben gepraat over de prioriteiten die hij voor zich heeft liggen, en dat zijn er veel. Maar, op dit punt, is het goed om te zwijgen zodat we niet nog meer controverse veroorzaken op een gebied dat erg verhit was. Met de verandering van het presidentschap in de FIA zal er mogelijk ook een verandering van de balans binnen de FIA komen, die voor ons een absoluut fundamentele rol heeft."

"Maar ik zou willen zeggen dat we een uitzonderlijke seizoen achter ons hebben, gevolgd door meer dan twee miljard mensen. De laatste Grand Prix van Abu Dhabi was het best bekeken sportevenement van 2021. Er waren stratosferische cijfers waar we trots op moeten zijn."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool