Max Verstappen is de eerste Nederlandse wereldkampioen!

Johee, johoo! SuperMax heeft het toch maar even geflikt. Met een briljante prestatie op het circuit van Abu Dhabi wist Verstappen de titel onder de neus van Lewis Hamilton weg te halen.

Max Verstappen is de eerste Nederlandse wereldkampioen!

Het beste seizoen in jaren is dan eindelijk aan een einde gekomen. Na een 22 Grand Prix lange strijd waarin het gat nooit meer dan 32 punten bedroeg heeft Max Verstappen in de allerlaatste race de titel weten te verzilveren. Ondanks al het tegenwerken van de FIA en Mercedes en de incidenten op Silverstone, de Hungaroring, Baku, Brazilië en Saoedi Arabië kwam de Nederlander als winnaar uit de bus.

Gelijke punten

Verstappen en Hamilton gingen na drie overwinningen op rij voor de Brit op gelijke punten naar Abu Dhabi: 369.5. Max leidde het kampioenschap op meer overwinningen, maar de toon was gezet: degene die vóór de andere zou finishen, pakte de titel. Wanneer niemand zou finishen, was de kroon voor Max. De vrees voor een Senna/Prost incident was dan ook groot, zeker vanuit Mercedes. Gelukkig werd een dergelijke controversiële crash vermeden.

Slotrace Yas Marina Circuit Abu Dhabi

Hamilton wist bij de start in Abu Dhabi meteen de leiding te nemen. Hamilton bleef lang aan kop, maar door een late safety car kreeg Verstappen uiteindelijk de kans op verse banden in de laatste ronde in de aanval te gaan.

In de laatste ronde wist Verstappen Hamilton dan ook in te halen. En jawel, Max Verstappen mag zich nu de eerste Nederlander noemen die Formule 1-wereldkampioen is!

Eerste Nederlander

Het doel om de jongste wereldkampioen in de geschiedenis van de Formule 1 te worden is dan niet gelukt, maar het zal Verstappen weinig kunnen schelen. Hij heeft al genoeg records op zak.

Zo was hij onder andere de jongste coureur die punten scoorde, de jongste die een Grand Prix wist te winnen, de eerste Nederlander die op het hoogste treetje van het podium stond en de coureur met de meeste overwinningen zonder titel. Die laatste mag hij nu verruilen voor het record als eerste Nederlander die de wereldtitel wist te veroveren.

We feesten volop mee. Gefeliciteerd Max!

Formule 1
  • Red Bull Racing Honda, Pro Shots