FIA grijpt in: 'gevaarlijke' porpoising wordt aan banden gelegd

De kogel is door de kerk: vanaf vandaag zal de FIA veel strenger gaan controleren op het gevaarlijke gestuiter. Op advies van de F1-doktoren is er een limiet ingesteld om de veiligheid en gezondheid van de coureurs te kunnen garanderen.

FIA grijpt in: 'gevaarlijke' porpoising wordt aan banden gelegd

Het hing al een tijdje in de lucht, maar vandaag is de knoop eindelijk doorgehakt. De FIA heeft na meerdere klachten van coureurs en teams op advies van de F1-doktoren besloten porpoising te gaan beperken. Het gewelddadige gestuiter is volgens de organisatie simpelweg te gevaarlijk om nog langer te negeren. Sir Lewis Hamilton kan na zijn horrorrit in Baku dus opgelucht ademhalen.

Twee methodes

De FIA heeft twee methodes bekendgemaakt waarmee porpoising beperkt zal moeten gaan worden. Allereerst zullen de stewards veel strenger gaan letten op de slijtage van de bodemplank en skidplates, om er zeker van te zijn dat de wagens niet teveel en te hard tegen het asfalt slaan.

De tweede methode is veel interessanter: via een nog niet nader bepaalde wiskundige formule wil de FIA een maximale limiet van de verticale bewegingen instellen. Gaat een team over die bepaalde waarde, dan is er sprake van teveel porpoising en kunnen er mogelijk straffen uitgedeeld gaan worden.

Wat die straffen precies in zullen houden is. echter nog niet bekend. De FIA heeft de teams gevraagd om mee te werken aan het opstellen van de formule.

Korte termijn

Beide oplossingen zijn in het leven geroepen om het probleem op korte termijn het hoofd te bieden. De FIA zal een extra technische vergadering gaan houden met de teams om tot een werkbare langetermijnoplossing te komen. Wellicht zullen er voor 2023 dus alsnog enkele wijzigingen gedaan worden aan het technisch reglement.

Eerlijk oplossing

Voor de verandering heeft de FIA dit keer op een redelijke en eerlijke manier gereageerd op de zorgen van de teams. De strengere controles op het stuiteren zullen de teams die niet of nauwelijks onder lijden immers niet afstraffen voor de fouten van anderen.

Voor teams die zonder porpoising niet snel kunnen zijn - zoals Ferrari en Mercedes - komt de regel misschien iets minder goed uit. Het hobbelige semi-permanente Circuit Gilles Villeneuve zal dit weekend gaan aantonen wat de gevolgen van het ingrijpen van de FIA precies zijn.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Content Pool
  • F1Insights