Ralf Schumacher: 'Hamilton is dé grote verliezer van 2022'

Ralf is vernietigend in zijn beoordeling van de 'beste coureur aller tijden'. Volgens de ex F1-coureur en Sky Sports analist is het onvoorstelbaar dat de zevenvoudig wereldkampioen zo grondig verslagen wordt door zijn veel jongere en minder ervaren teamgenoot. Schumacher heeft echter wel een idee waar het aan ligt..

Ralf Schumacher: 'Hamilton is dé grote verliezer van 2022'

Lewis Hamilton kent in 2022 tot nu toe zijn slechtste seizoen sinds 2009. De man die zeven jaar lang de sport wist te domineren heeft tot nu toe nog geen enkele overwinning naar binnen weten te slepen.

Met slechts een enkel podium bungelt Sir Lewis op de zesde plaats in het klassement, 37 punten achter teamgenoot George Russell. Hamilton en het team leggen de schuld vooral bij de 'onrijdbare' W13, maar het aanzienlijke verschil tussen de beide Mercedes-mannen is niet uit te vlakken. In vrijwel iedere race is Russell de oude meester in zowel de kwalificatie als de race de baas.

De extreem consistente Russell is de facto teamleider bij Mercedes.

De grote verliezer

Het geploeter van Lewis is ook en vooral opgevallen bij Sky Deutschland analist en zesvoudig Grand Prix-winnaar Ralf Schumacher. In zijn column trekt hij flink van leer tegen de zevenvoudig wereldkampioen. Volgens Ralf is niemand zo diep gezonken in 2022 als de grote Sir Lewis Hamilton. De man die door zijn baas maar al te vaak betiteld wordt als "beste aller tijden" wordt namelijk gewoon faliekant zoekgereden door een nieuwkomer:

"Lewis Hamilton is tot nu toe de grote verliezer van het seizoen. George Russell kwam in het begin van het seizoen als nieuweling het team in en ligt meestal voor op de vice-wereldkampioen en is ook in de kwalificatie sterker."

"De "beste coureur aller tijden", zoals Mercedes-teamchef Toto Wolff hem altijd zo mooi noemt, wordt door een nieuwkomer uitgevlakt op een manier die zorgwekkend is. Ik sta versteld, er zijn maar twee mogelijkheden: of Russell is de nieuwe hoogvlieger, of Hamilton heeft in voorgaande jaren zo'n sterke auto gehad dat het veel goedgemaakt heeft."

Geen tijd voor gestuiter

Vooral na de race in Baku legden Hamilton en Wolff veel nadruk op het hevige stuiteren van de auto met nummer 44. Toto stuurde zelfs even het gerucht naar buiten dat Lewis de GP van Canada zou moeten missen vanwege extreme rugpijn. Volgens Schumacher moet Lewis zich minder bezighouden met dit soort zaken, en zich meer richten op het verslaan van zijn jonge teamgenoot. George doet het in dezelfde auto immers consistent beter, en stapt ook nog eens veel frisser uit:

"Wat betreft het thema stuiteren: die problemen kun je hebben, maar Russell zit in dezelfde auto, en George zag er volgens mij na de race veel frisser uit. Lewis moet eerst maar eens zien dat hij sneller is dan zijn teamgenoot."

Russell had na de race in Baku geen zichtbare problemen.

Lengteverschil

Ralf heeft ondanks alles echter wel wat sympathie over voor de 37-jarige Hamilton. De rugpijn die Lewis ervaart ten opzichte van Russell kan namelijk een duidelijk verklaarbare reden hebben. Gezien het forse lengteverschil tussen de twee coureurs (1.74 vs 1.85) kan het zijn dat de gevolgen van porpoising de kleinere Hamilton veel harder treffen, aangezien hij meer rechtop zit:

"Het spijt me voor Lewis dat hij rugpijn heeft, maar ander teams hebben het probleem al in de hand. Ik weet niet of Lewis meer rechtop zit in de auto en daardoor de slag in de rug sterker is. Als dat zo is, dan is de last op de lendenwervels veel hoger en zou dat zijn pijn kunnen verklaren."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team