Russell: 'Mercedes komt seconde per ronde tekort op Red Bull'

Mercedes' tweede man erkent dat het team ver achter de feiten aanloopt. Zowel in de kwalificatie als in de races lopen de Silberpfeilen minimaal een seconde achter. Volgens Russell is er geen eenvoudige oplossing voor de problemen.

Russell: 'Mercedes komt seconde per ronde tekort op Red Bull'

Het onverwachte podium voor Lewis Hamilton in Bahrein verhulde veel, maar na een dramatisch weekend in Saoedi Arabië is het definitief duidelijk hoe slecht de regerend wereldkampioenen er dit seizoen voor staan. Met name Lewis Hamilton kon op de straten van Jeddah geen potten breken. De Brit bleef voor het eerst sinds Silverstone 2009 op pure snelheid hangen in Q1. Dankzij drie uitvallers wist hij uiteindelijk toch een enkel puntje te pakken met P10.

Veel verder voorin reed teamgenoot George Russell op de vijfde plek in niemandsland: te snel voor het middenveld, maar mijlen achter de kopgroep. Zelfs met een late safety car was het gat naar winnaar Max Verstappen aan de finish uiteindelijk 32.7 seconden. Het getal was zo groot dat George in de war raakte met rondetijden toen zijn engineer hem de cijfers doorgaf.

Een seconde

Na de race was Russell tegenover RaceFans goudeerlijk over de problemen van zijn team. De grillige W13 doet het beter op volle tanks dan op een kwalificatierun, maar komt alsnog flink tekort tijdens de Grand Prix:

"Ik denk dat we de race pace beter onder de knie hebben dan de kwalificatie. Maar de inherente problemen zijn er nog steeds - weinig brandstof, veel brandstof [het maakt niet uit] - en dat benadeelt ons. Dus als ik kijke naar het resultaat, we finishten op 30 seconden achterstand, ik denk dat dat waarschijnlijk 30 ronden na de safety car was, een seconde per ronde. Dat is hoe ook hoe ver we erachter zaten in de kwalificatie."

Conservatieve Lewis

Het grote verschil tussen hem en 'teamleider' Hamilton was volgens George te wijten aan onderlinge verschillen in de afstelling. Opvallend genoeg noemde hij de aanpak van Sir Lewis juist conservatief, terwijl de zevenvoudig wereldkampioen het idee had dat hij en het team juist te ver waren gegaan:

"Ik denk dat ze aan Lewis' kant van de garage waarschijnlijk iets conservatiever gingen met de afstelling dan wij deden en dat was het verschil. Het is een dunne lijn tussen de auto wel en niet in het juiste gebied krijgen. Soms zijn er zoveel factoren die we moeten balanceren en soms veranderen we de afstelling, denken we dat het een verbetering zal zijn maar maakt het alles juist iets erger. Het lijkt allemaal gewoon een beetje inconsistent."

"Er zijn zoveel factoren die meespelen, de stijfheid van de auto, de stijfheid van de vloer, het ontwerp van de vloer, bandendruk. Er zijn zoveel factoren die meespelen die bijdragen aan het beter of slechter maken."

99%

Mercedes is één van de teams die het meeste kampt met zware porpoising. Het ruwe gestuiter verpest de balans van de auto en brandt de banden op, waardoor Mercedes zowel op de zaterdag als de zondag kansloos is. Tijdens de kwalificatie is het op z'n ergst, want hoe sneller je gaat, hoe meer downforce je opwekt en hoe zwaarder het porpoising-effect wordt.

Russell gaf toe dat het team voorlopig geen oplossingen heeft, maar als dat gebeurt zijn 99% van de problemen weg:

"Hoe sneller je gaat, hoe erger het wordt, dus dat maakt het moeilijker voor de kwalificatie want we draaien de motoren naar maximum vermogen en gaan sneller op het rechte stuk, wat meer downforce opwerkt en meer porpoising veroorzaakt. Dus we moeten dit probleem eigenlijk voor zijn. En in de race heb je meer downforce met de DRS dicht dan met de DRS open. Dat is een andere factor die we moeten overwegen."

"Dus we zijn nog steeds aan het leren en dat is waarom het verre van optimaal is. Zoals ik zei, als we de porpoising oplossen zal het 99% van onze problemen oplossen."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team
  • F1 XHILIRATE