'Coureurs en F1-bazen in gesprek over situatie Saoedi Arabië'

Vanwege meerdere aanslagen nabij het circuit van Jeddah zagen een aantal coureurs het raceweekend niet meer zitten, maar de top van de sport wist ze toch te overtuigen. De kous is daarmee echter niet af" de twee partijen gaan nog eens uitgebreid napraten over de gang van zaken in het controversiële land.

'Coureurs en F1-bazen in gesprek over situatie Saoedi Arabië'

De Formule 1 heeft er de laatste jaren een handje van om morele waardeoordelen te vellen. Zo steunde de sport de BLM-beweging en zijn er steeds vaker kritische geluiden over het gebrek diversiteit, inclusiviteit en mensenrechten in bepaalde gastlanden met dictatoriale regimes.

De Grand Prix van Rusland werd zelfs voorgoed van de kalender geschrapt vanwege de invasie van Oekraïne. Tijdens een door aanslagen geplaagd weekend in Saoedi Arabië waren dit soort standpunten echter ver te zoeken.

De veiligheid van de coureurs, medewerkers en toeschouwers werd op het spel gezet om de commerciële belangen te beschermen. De Saoedische petrodollars konden immers niet gemist worden.

Twee aanslagen

In de aanloop naar de Grand Prix werden de faciliteiten van Saoedisch staatsoliebedrijf en F1-hoofdsponsor Aramco twee keer getroffen door raketten van de Al-Houhti rebellen uit Jemen.

Aramco werd gezien als doelwit vanwege de rol van het bedrijf binnen de door Saoedie Arabië geleidde coalitie die zich mengt in de Jemense burgeroorlog. De tweede aanval vond plaats tijdens de eerste vrije training in Jeddah, waardoor de rook vanaf het circuit te zien was.

Geen druk

Tijdens de rijdersbriefing later die dag legden meerdere coureurs hun zorgen over de veiligheid op tafel. Na vier uur vergaderen gingen ze echter overstag en werd het Grand Prix weekend gewoon voortgezet. De commerciële belangen waren waarschijnlijk te groot om zo laat het circus nog eens af te blazen. Gelukkig werd er verder geen raketten afgevuurd op de zaterdag en zondag.

Volgens Mercedes teamchef Toto Wolff was er geen drang of dwang aanwezig bij de vergadering die de coureurs deed afzien van hun wens om te stoppen:

"Er werden geen duimschroeven aangedraaid vanaf onze kant, er waren goede discussies. Toen de teambazen tegen de coureurs praatten, denk ik dat wat we zeiden logisch was en er geen druk was, maar dat werd misschien anders opgevat."

De toekomst

De coureurs waren op de vrijdag voorlopig gerustgesteld, maar volgens uiteindelijke winnaar Max Verstappen is het laatste woord nog niet gezegd over Jeddah. Het land heeft immers een contract tot 2031. Het merendeel van die races zal verreden worden op het Jeddah Corniche Circuit, want aan het splinternieuwe complex in Qiddiya is nog niet eens begonnen.

Verstappen wil dan ook in verdere discussies met de F1 duidelijkheid krijgen over de besluitvorming in Saoedie Arabië:

"We kregen een hoop garanties dat natuurlijk, we veilig zouden zijn, maar ik denk dat na dit weekend, alle coureurs samen, zullen praten met de F1 en natuurlijk ook de teambazen om te zien wat er in de toekomst zal gebeuren."

Teamgenoot Sergio Perez sloot zich aan bij de lezing van Verstappen: "Ik denk dat er zeker overwegingen zijn die we als groep aan moeten pakken om te zien wat het beste is voor de sport in de toekomst."

Ferrari's Charles Leclerc en Carlos Sainz beaamden de noodzaak voor verdere discussies. Met een week pauze tot de Grand Prix van Australië is daar gelukkig alle tijd voor.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool