De nieuwe generatie F1-wagens lijkt tot nu toe een relatief succes te zijn. De gevestigde orde is grotendeels omgegooid en het volgen en inhalen van tegenstanders lijkt veel makkelijker geworden te zijn.
De dagen van gevechten beslissen een enkele DRS-inhaalactie lijken voorbij te zijn. Elk voordeel heb echter ook z'n nadeel.
Verminderd zicht
Dit seizoen is de F1 overgestapt naar 18-inch velgen om meer binding te zoeken met straatauto's. Een neveneffect hiervan is dat de wielen hoger geworden zijn. Een verhoging van 690 naar 720 mm lijkt nog te overzien, maar daar komen de luchtgeleiders bovenop de wielen nog eens bij.
Het resultaat is dat het zicht een stuk minder is geworden dan voorheen. Op een groot, breed circuit als dat van Bahrein is dat prima te managen, maar op de smalle straten van Jeddah levert het grote kopzorgen op. De onoverzichtelijke bochten en vlak aan de baan geplaatste muren zullen het vinden van de apex extra spannend gaan maken.
Nieuwe uitdaging
Tegenover RaceFans gaf Alpine's Esteban Ocon dan ook toe zich bewust te zijn van de nieuwe risico's:
"Het zal zeker lastig worden. Het is de eerste keer dat we in de echte condities zullen rijden en zo dicht mogelijk bij de vangrails komen zal een uitdaging worden. Maar we zijn er klaar voor om [de uitdaging] aan te gaan."
Wijzigingen circuit
De zorgen rond de onoverzichtelijk layout van Jeddah werden vorig jaar al aangekaart tijdens de debuutrace van het circuit. De crash van Nikita Mazepin en George Russel als gevolg van het incident tussen Sergio Perez en Charles Leclerc was daar een goed voorbeeld van.
Als reactie op de vele incidenten in 2021 heeft de organisatie grondige wijzigingen doorgevoerd, waarbij de barrieres rondom het circuit anderhalve meter naar achteren geschoven zijn of minder agressieve hoeken meegekregen hebben. De aanpassingen vallen dus per toeval samen met de introductie van de nieuwe auto's, wat bijzonder goed uitkomt.
Grotere problemen
De race in Saoedi Arabië kampt op het moment met grotere problemen dan de twijfels over het circuit. Na verscheidenen drone en raketaanvallen in het land - onder andere op het distributiecentrum van F1-hoofdsponsor Aramco in Jeddah - staat de Grand Prix op losse schroeven.
De F1 bekijkt per dag of de situatie veilig genoeg is om te racen. Als staatsoliebedrijf van Saoedie Arabië is Aramco een groot doelwit voor de Jemense rebellengroepering Al-Houthi, waardoor de door het bedrijf gesponsorde race ook gevaar loopt. Op dit moment lijkt de situatie echter stabiel.
- BWT Alpine F1 Team, Haas F1 Team, Mercedes-AMG Petronas F1 Team