Hamilton: 'Misschien start ik wel vanuit de pitsstraat'

Na een dramatische kwalificatiesessie in Jeddah heeft Lewis Hamilton weinig zin om zijn plek op de grid in te nemen. De zevenvoudig wereldkampioen start liever vanuit de pits zodat hij aan zijn onbestuurbare Mercedes kan laten sleutelen.

Hamilton: 'Misschien start ik wel vanuit de pitsstraat'

Door alle spanning en sensatie later in de sessie zou je het alweer bijna vergeten, maar Lewis Hamilton beleefde een absoluut drama tijdens de kwalificatie in Saoedi Arabië. Hamilton kon zijn Silberpfeil maar niet in het juiste spoor krijgen, waardoor hij uiteindelijk uitgeschakeld werd in Q1.

Zijn zestiende tijd stak akelig af tegen de tijd van teamgenoot George Russell, die dezelfde sessie als vierde afrondde. De jonge Brit ging uiteindelijk door naar een sterke zesde plek.

Verkeerde setup

Tegenover de verzamelde media in Jeddah probeerde Lewis een impressie te geven van wat er precies mis was gegaan. De W13 was volgens hem simpelweg onbestuurbaar, waarschijnlijk door een totaal verkeerde setup. De lijn die in de derde vrije training ingezet werd bleek in de kwalificatie toch niet te werken:

"Er is zeker iets mis. Ik weet niet wat het is dus daar kan ik niks over zeggen. De achterkant ging niet mee. Ik worstelde gewoon met de balans van de auto. Het is iets in de setup. Het zag er goed uit in de derde vrije training en we probeerden door te gaan in dezelfde richting. Misschien gingen we te ver en werd de auto daardoor onbestuurbaar. De auto is zo nerveus."

Verschil met George

Lewis had geen verklaring voor het enorme verschil tussen zijn snelheid en die van George Russell. Kennelijk had de tweede man van Mercedes zijn wagen beter helpen afstellen dan zijn meer ervaren teamgenoot:

"Ik weet niet wat George deed wat betreft de afstelling. De auto voelde [voor mij] goed en ik maakte een paar aanpassingen [voor de kwalificatie]. Maar ik had geen grip achter, de staart was zo los. Het is nog nooit zo erg geweest."

Starten vanuit de pits

Op de vraag of hij vanaf de zestiende plek één van zijn beroemde inhaalraces zou gaan rijden antwoordde Hamilton ontkennend. De problemen met zijn auto gaan namelijk niet weg. Ook in de race zal de Silberpfeil alle kanten op vliegen. Met het oog op de race overweegt Lewis de setup te veranderen en gewoon vanuit de pits te starten:

"Ik heb dezelfde auto [in de race] als in de kwalificatie, dus ik verwacht niet dat ik ver naar voren kom. Maar ik geef het alles. Het zal waarschijnlijk een matige race worden, het wordt waarschijnlijk niet geweldig. Misschien start ik wel vanuit de pitsstraat en verander ik de auto nog een keer zodat ik er zeker van ben dat hij zich niet weer gedraagt zoals hij net deed."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team