Toto Wolff: 'Politiek gemanoeuvreer zit oplossing porpoising in de weg'

Het Mercedes-opperhoofd is gefrustreerd door de houding die andere teambazen ingenomen hebben tijdens de porpoising-vergadering in Canada. Het politieke gemanoeuvreer van zijn conculega's zit volgens Toto de echte oplossingen in de weg.

Toto Wolff: 'Politiek gemanoeuvreer zitten oplossing porpoising in de weg'

In de aanloop naar het Grand Prix-weekend van Canada stuurde de FIA een technical directive de ether in. In een reactie op de klachten van verschillende teams en coureurs over de gevaren en gevolgen van porpoising zette de organisatie een los plan uiteen om het fenomeen aan te pakken. Tijdens een vergadering op de zaterdag werd met de teams besproken hoe de nieuwe regel precies ingevuld zal gaan worden, en wat de plannen zijn voor 2023 en verder.

Politiek relletje

De campagne voor regels rond porpoising werd ook en vooral gesteund door het team van Mercedes. Volgens George Russell diende de push voor meer toezicht echter niet om zijn team te helpen, maar om de veiligheid en gezondheid van de coureurs te garanderen.

Tijdens het weekend raakt zijn team echter in opspraak nadat er tijdens de eerste vrije trainingen een tweede vloersteun gespot werd op de W13. Mercedes claimde dat de nieuwe regel de extra steun toestond, maar daar waren de andere teams het niet mee eens. Op de zaterdag was het ding dan ook plotseling verdwenen, ondanks uitspraken van het team dat er geen voordeel uit gehaald werd. Na de meeting, waar de Oostenrijker naar verluidt volledig tekeerging tegen Mattia Binotto en Christian Horner, reageerde Toto nogal aangebrand tegenover Autosport:

"Teambazen die proberen te manipuleren wat er er gezegd wordt om een competitief voordeel te behouden en politieke spelletjes te spelen wanneer de FIA probeert met een snelle oplossing te komen, om de auto's tenminste in een betere positie te brengen, is oneerlijk. En dat heb ik gezegd. Er zijn langetermijneffecten die we niet kunnen beoordelen. Maar dit is altijd een veiligheidsrisico, en om dan met kleine manipulaties te komen op de achtergrond, of geruchten, of de rijders briefen, is gewoon zielig."

'Kappen met die spelletjes'

Nu de FIA heeft een tweede porpoising meeting gepland voor Silverstone roept Wolff zijn tegenstanders op te denken aan het grote plaatje. Volgens de Oostenrijker staan de politieke doelen van de teams de oplossingen van het gevaarlijke gestuiter in de weg. Dat mag niet zo zijn, want elk team heeft er last van, aldus Toto:

"Ik denk dat het politieke gemanoeuvreer dat zich afspeelt voorbij gaat aan de kern van dit onderwerp. De kern van dit onderwerp is dat sinds het begin van het seizoen coureurs geklaagd hebben over de pijn die ze hebben bij het rijden deze auto's: rugpijn, wazig zicht, we praten over micro-hersenschuddingen en mensen die feedback geven vanuit letterlijk elk team."

"Het is iets dat we gewoon moeten aanpakken: wat de oplossing ook is en wat er op technisch vlak ook geïmplementeerd kan worden om die richting op te gaan. We moeten er bewust van zijn dat het niet gaat om het afkappen van een winglet die een voordeel oplevert voor een team, of een dubbele diffuser. Het is dat wij als teambazen en teams de verantwoordelijkheid hebben dit niet te licht op te vatten."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team