Mario Andretti: 'Toto Wolff is respectloos'

De racelegende heeft zich verontwaardigd uitgelaten over de uitspraken van Toto Wolff over de F1-plannen van Andretti Autosport. Volgens Mario is de 'respectloze' Wolff te ver gegaan met zijn kritiek op de levensvatbaarheid van het project.

Mario Andretti: 'Toto Wolff is respectloos'

Sinds 2016 doet de Formule 1 het met slechts tien teams. Afgezien van de naamsveranderingen van AlphaTauri, Sauber en Force India is er in al die tijd niets veranderd, waardoor de sport onder de vleugels van nieuwe eigenaar Liberty Media zichzelf om die kern heen kon bouwen. Als het aan Michael en Mario ligt wordt die orde binnenkort echter verstoord. Onder de naam Andretti Global willen de voormalige F1-coureurs een elfde team creëren.

Toto's twijfels

Vanwege de manier waarop de structuur van de F1 is ingericht hebben de Andretti's echter eerst de steun nodig van de zittende teams. In Miami werd Michael Andretti al gespot met een documentje waarop hij de handtekening van teambazen aan het verzamelen was. Een naam die daar zeker ontbrak was die van Mercedes-chef Toto Wolff. Tegenover de media liet de boomlange Oostenrijker namelijk weten geen vertrouwen te hebben in de operatie van Andretti:

"Alle teams hebben aanzienlijke bedragen geïnvesteerd gedurende de laatste tien jaren, om hier te komen. Wanneer er een nieuw team is dat meer kan meebrengen dan het kost, dan moeten we aan tafel gaan en erover praten. Het bewijs hiervoor is tot nu toe echter nog niet gegeven [door Andretti]."

Ronduit respectloos

Het commentaar van Wolff schoot bij de oudere Andretti resoluut in het verkeerde keelgat. De suggestie dat Andretti's organisatie niet zou hebben laten zien een F1-team te kunnen runnen is volgens Mario ronduit respectloos. Toto komt immers net kijken in de autosport, zo verklaarde Andretti senior tegenover Auto, Motor und Sport:

"Toto Wolff heeft zeer openlijk over onze geloofwaardigheid gesproken. Met mij praat hij op een hele andere manier. Ik vind de kritiek zeer respectloos, omdat wij veel langer in de motorsport actief zijn dan hij is. Ik respecteer zijn succes tot nu toe, maar hij heeft geen reden om op ons neer te kijken."

Teams teveel inspraak

De wereldkampioen van 1978 hamerde erop dat Andretti Global aan alle technische en organisatorische eisen van de F1 en de FIA voldoet. Het grote struikelblok is de afkoopsom richting de overige tien teams. Volgens Mario is het standaardbedrag van 200 miljoen dollar opeens niet genoeg meer. Hij vindt bovendien dat de teams onder Liberty veel teveel mogen meebeslissen over de sport:

"De FIA is erg open naar ons en we hebben aan alle eisen voldaan. Nu wachten we op een bedrag dat het zal kosten om de andere teams af te kopen. We weten dat het ongeveer 200 miljoen dollar is. Nu willen ze misschien meer, maar we wachten nog op feedback. Het grenst aan woekerpraktijken. Het zou onder Bernie anders gegaan zijn, Liberty geeft de teams teveel inspraak."

Meer respect

Andretti is de constante kritiek en twijfels rond de potentiële F1-operatie meer dan zat. Volgens Mario moeten de zittende teams zich vooral met zichzelf gaan bemoeien. De mogelijke competitiviteit van zijn team staat gezien de ervaring en het succes van Andretti Autosport bovendien helemaal niet ter discussie:

"Ze vragen ons altijd hoe we competitief willen zijn. Ik zeg: laat dat ons probleem zijn! Jullie weten niets van onze voorbereidingen. We hoeven geen nieuwe mensen aan te nemen, we hebben ervaren mensen die de benodigde kennis hebben. Aan de financiele kant hebben we ook betrouwbare partners die zich bewust zijn van het formaat van het project. We zijn ons programma al een lange tijd aan het plannen omdat het alles is wat we willen. We verdienen meer respect."

Formule 1
  • Formula 1, Mercedes-AMG Petronas F1 Team