Russell: 'Mercedes heeft geen baat bij FIA-ingrijpen porpoising'

Als voorzitter van de Grand Prix Driver's Association is George in zijn nopjes met het snelle optreden van de FIA na Azerbeidzjan. Russell benadrukt dat de stap gezet is voor de coureurs, en niet om zijn team te bevoordelen. i

Russell: 'Mercedes heeft geen baat bij FIA-ingrijpen porpoising'

De klachten van verschillende teams en coureurs over extreme porpoising werden gisteren beantwoord met een reactie van de FIA. De organisatie zal strenger toe gaan zien op het gevaarlijke gestuiter, en waar nodig de teams opdragen hun afstelling te veranderen om de veiligheid en gezondheid van de coureurs te kunnen garanderen.

Voor GPDA-voorzitter George Russell kwam de beslissing van de FIA als geroepen. De jonge Brit maakte zich hard voor zijn bezorgde collega's door het onderwerp keer op keer onder de aandacht te brengen.

Meer dan Mercedes

Vanwege zijn andere rol als de facto teamleider van het ploeterende Mercedes werd George er echter ook van beticht voor de regel te pushen om zijn team te bevoordelen. Het elimineren van porpoising via een verregaande wijziging van het technisch reglement - al dan niet op de lange termijn - zou de Silberpfeilen best wel eens goed uit kunnen komen. Tegen Sky Sports deed Russell de geruchten echter van de hand. Dit probleem is groter dan Mercedes alleen:

"Ik denk dat dit iets is waarvan iedereen denk dat Mercedes ervoor aan het pushen is, maar vanuit het oogpunt van de prestaties...we willen niet echt een verandering want als er een verandering is dan weet je nooit of het in je voordeel is of tegen je werkt. Ik denk dat het iets is waar we als coureurs globaal over gesproken hebben, iets dat we in de toekomst willen veranderen, want wat we vorig weekend moesten doorstaan is gewoon niet houdbaar."

Veiligheid vóór snelheid

De maatregelen die tot nu toe aangekondigd zijn lijken inderdaad in het nadeel van teams zoals Mercedes te werken. Bij te hevige porpoising zullen zij immers de auto hoger moeten zetten, en daarmee snelheid verliezen. Dat interesseert George echter niet. De opvallende snelheid van de FIA in deze zaak is volgens hem veel belangrijker, aangezien het een heuse veiligheidskwestie is:

"Ik denk dat het veelbelovend is dat [de FIA] meteen actie ondernomen heeft en het niet weken of maanden geduurd heeft en er politiek beslissingen nodig waren om zoiets als dit te veranderen. Wanneer het op veiligheid aankomt moeten dingen zo snel mogelijk opgelost worden, dus het verbaast met niet dat [de regel] zo snel komt maar ik denk dat het goed is voor iedereen."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team