Wolff gefrustreerd over tegenstand teams: 'Iedereen is mijn hele leven tegen mij geweest'

De aanvallen van de andere teams tijdens de meeting in Montreal zitten Toto nog steeds dwars. De tegenstand rond porpoising en de beschuldigingen van samenzwering met de FIA zijn volgens de Oostenrijker totaal onverantwoord. Ondanks alles geniet hij toch een beetje van de politieke strijd.

Wolff gefrustreerd over tegenstand teams: 'Iedereen is mijn hele leven tegen mij geweest'

Op de baan presteert Mercedes dit seizoen niet niet veel bijzonders, maar achter de schermen draait het team van Toto overuren. Op aandringen van Mercedes en enkele andere teams besloot de FIA in Montreal het probleem van porpoising aan te pakken. De geslaagde lobbypoging van Wolff en co ging echter gepaard met een woedeuitbarsting bij de FIA meeting, toen Wolff woorden kreeg met Ferrari's Mattia Binotto en Red Bull's Christian Horner.

De mannen beschuldigden Toto ervan de problemen van porpoising aan te dikken om een voor Mercedes gunstige reglementswijziging los te peuteren. Na het aantreden van ex Mercedes advocate en Wolff's persoonlijke adviseur Shaila Ann-Rao - en het plotselinge verschijnen van extra vloersteunen op de W13 - verschoof de aandacht van met name Ferrari naar vermeende belangenverstrengeling.

Iedereen tegen Toto

Tegenover Oostenrijkse publicatie OE24 laat Toto weten dat hij helemaal geen problemen heeft om tegen de overige teams in te gaan. Iedereen is immers zijn hele leven al tegen hem geweest. De positie als eenzame tegenstander past hem prima:

"Dat zit precies in mijn comfortzone. Iedereen is mijn hele leven al tegen me, maar dan functioneer ik juist het beste. Ik doe sowieso nooit uit de hoogte. En wanneer iedereen tegen me is, dan betekent dat dat ik iets gevonden moet hebben."

Gerechtvaardigde woede

Ondanks die onverschillige instelling is Wolff echter toch ontploft tijdens de meeting. Volgens de boomlange Oostenrijker had echter twee grote redenen. Toto kon het niet verkroppen dat de reputatie van zijn team en de FIA geschaad werden, en nam het op voor de veiligheid van de coureurs:

"Het liep bij mij daar zo hoog op om twee redenen. Ten eerste werden we ervan beschuldigd met de FIA gerommeld te hebben, omdat mijn advocate daar nu Secretary of Sports is. Ze is een juriste met totale integriteit. Ten tweede beïnvloeden de teamchefs hun rijders om in het openbaar niet toe te geven dat porpoising een gezondheidsprobleem is."

"Ik heb ieder individu aangesproken en gezegd: 'Bij jullie allemaal heeft minstens één coureur openlijk gezegd dat hij pijn of hoofdpijn had of dat hij slecht zag en bij het rijden beperkt werd. En jullie doen alsof er niets aan de hand is. Dat is onverantwoordelijk. Het gaat om de rijders. Je kunt een Formule 1-coureur niet zo beïnvloeden om niks openlijk te zeggen, wanneer er een gezondheidsrisico bestaat. De enigen die er niks over zeggen zijn Leclerc en Verstappen, maar die zeggen het achter gesloten deuren."

Auto omhoog

Toto en Mercedes kregen in het porpoising debat al meerdere keren naar het hoofd geslingerd dat ze hun wagen gewoon omhoog moesten zetten om het fenomeen te elimineren. Mercedes zou dat echter niet willen doen omdat het teveel snelheid kost. Volgens Wolff is daar echter niets van waar. Mercedes is inderdaad langzaam, maar dat heeft een andere reden. Ferrari stuitert immers het hardst, maar is op de zaterdag vaak het snelste team:

"Dat is een versimpelde voorstelling van zaken. Ik heb hier een studie van porpoising voor me: Ferrari heeft het meeste, dan komen wij, en Red Bull heeft het minste. Alle auto's hebben last van porpoising: dat we langzaam zijn heeft een andere reden. Zoals je bij Ferrari ziet, zijn ze het snelste en stuiteren ze het meeste."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team