De soap rond het FIA-ingrijpen rond porpoising blijft maar door rommelen. Na de twijfels van Binotto wat betreft de link tussen Mercedes en de FIA, heeft ook RBR-chef Christian Horner zijn duit in het zakje gedaan. De Brit was vooral erg kritisch op het volgens de geruchten compleet losgeslagen gedrag van Toto Wolff bij de FIA-vergadering van afgelopen zondag.
De Oostenrijker zou fel tekeer gegaan zijn nadat Binotto hem erop wees dat Mercedes alleen maar zo fanatiek is over porpoising omdat het team niet langer dominant is. Horner voegde er op zijn beurt aan toe dat Toto misschien beter even zijn eigen zaakjes zou moeten oplossen, in plaats van het probleem aan te smeren bij de andere teams. Volgens insiders was de woedeaanval te vergelijken met Wolff's reactie op Abu Dhabi 2021.
Drama voor de film
Horner zag de uitbarsting van Toto als onnodige drama en theater, bedoeld om de andere teams te overtuigen van zijn punt. Porpoising is volgens Christian echter een Mercedes-probleem, geen F1-probleem. Wellicht levert het optreden van Wolff nog wel een rol op in de nieuwe film van Lewis Hamilton, zo grapte hij tegenover ESPN:
"Ferrari bracht haar positie naar voren [tegen] de TD, en Toto voert campagne voor een verandering van de reglementen - wat ietwat ironisch is aangezien zijn auto er best snel uitzag vandaag [tijdens de Grand Prix], zonder al teveel gestuiter. En ik denk dat hij er net op gewezen was dat zijn problemen misschien intern waren in plaats van bij iedereen. Ik denk dat er een element van theater aan de gang was in die meeting, dus misschien met het uitkomen van Lewis' nieuwe film krijgt [Toto] er een rol in."
Handelen met voorkennis
Net als Binotto heeft Horner zich flink verbaasd over de snelheid waarmee Mercedes aanpassingen aan de auto uit kon voeren na de aankondiging van het FIA-ingrijpen. De plotselinge verschijning van een nieuwe vloer met extra vloersteunen getuigt volgens hem van handelen met voorkennis, zeker omdat geen van de andere teams op de hoogte waren van de nieuwe regels. Het is voor Christian duidelijk dat er bij de FIA de nodige stappen overgeslagen zijn om dit mogelijk te maken:
"Wat vooral teleurstellend was, was de tweede vloersteun, want dat moet besproken worden in een technisch forum en het is overduidelijk bevooroordeeld om de problemen van één team op te lossen. Ze waren het enige team dat [in Canada] ermee verscheen, zelfs voorafgaand aan de TD. Dus vis die maar eens uit."
Uiteindelijk werden de extra steuntjes voor de derde vrije training haastig verwijderd om een protest te voorkomen.
Eigen verantwoordelijkheid
Ter afsluiting hamerde Horner er wederom op dat porpoising een probleem is voor de teams om op te lossen, en niet de FIA. Het feit dat de organisatie de inspraak van de teams nodig heeft om de maatregelen te bepalen zegt al genoeg. Het zijn immers de teams met het talent en de kennis om het fenomeen in de toekomst voorgoed op te lossen. Het is bovendien hun eigen verantwoordelijkheid om een gevaarlijke afgestelde auto de baan op te sturen:
"De teams hebben het meest vooraanstaande ingenieurstalent in de wereld in huis. Dingen zullen samenkomen, Ik betwijfel dat we hier volgend jaar zullen zitten te praten over stuiteren zelfs als de regels met rust gelaten zouden worden. Deze auto's zijn nog steeds relatief nieuw, en teams zullen nog steeds ontwikkelingen toevoegen aan de auto's om sommige van deze problemen aan te pakken. Je kunt niet zomaar de technische reglementen aanpassen halverwege het seizoen."
"Als een auto gevaarlijk is, dan zou het team de auto niet moeten runnen. Het team heeft die keuze. Als de FIA denkt dat een individuele auto gevaarlijk is, dan hebben ze altijd de zwarte vlag tot hun beschikking."
- Red Bull Content Pool, Formula 1