'Red Bull werd getroffen door achteraf ingevoerde budget cap regelwijziging'

De uiteindelijke te hoge begroting van RBR was niet alleen te wijten aan de catering. Een regelwijziging midden in 2022 zorgde ervoor dat het budget naderhand alsnog opgeblazen werd.

'Red Bull werd getroffen door achteraf ingevoerde budget cap regelwijziging'

Een dikke week na de bekendmaking van Red Bull's budget cap overtreding is inmiddels wel duidelijk dat het team over de schreef gegaan is. Maar temidden van de rumoer rond de mogelijke straffen wordt door de paddock even vergeten hoe het team op deze positie terechtgekomen is.

Criticasters schilderden Horner en co al snel af als ordinaire valsspelers die gedurende 2021 maar blijven upgraden, terwijl supporters schermen met het feit dat het meeste geld richting luxe lunches in Milton Keynes ging. Volgens RacingNews365 speelt er echter nog een derde, veel controversiëler element mee: het achteraf wijzigen van de regels door de FIA.

Reserveonderdelen

Volgens de bronnen van RN365 had Red Bull aan het einde van 2021 vier miljoen dollar marge op de budget cap. Er leek dus helemaal niets aan de hand te zijn. Door complicaties met loonbetalingen, de catering en een gecancelde belastingteruggave van de Britse overheid werd die marge echter steeds kleiner. Die factoren zijn het team nog enigszins aan te rekenen, maar in juni 2022 gaf de FIA Red Bull nog even een trap na.

De organisatie veranderde achteraf namelijk de regels rond de berekening van de kosten van reserveonderdelen. Aanvankelijk was bepaald dat onderdelen die niet overgedragen zouden kunnen worden van de 2021-auto naar de 2022-auto, niet meegeteld zouden worden in het budget. Na het seizoen zouden die delen immers letterlijk en figuurlijk waardeloos geworden zijn.

Die bepaling werd in juni 2022 - halverwege het volgende seizoen - ineens veranderd. Hierdoor werden opeens alle reserveonderdelen meegeteld in de berekening van het budget van 2021. Zo werd RBR's bedrag nog verder over de streep gejaagd.

Shaila-complot?

De timing van die plotselinge regelwijziging wekt de nodige vraagtekens op. De aanpassing in de budget cap reglementen kwam namelijk slechts twee weken nadat voormalig Mercedes en Toto Wolff-advocate Shaila Ann Rao hoofd werd van de FIA single seater commissie.

Sindsdien lijkt Mercedes te pas en te onpas bijzonder vroeg informatie te hebben over interne FIA-zaken, zoals de anti-porpoising technical directive en het lek over Red Bull's budget cap breuk.

Als we ons aluhoedje opzetten zouden we zomaar kunnen denken dat Rao de regels gemanipuleerd heeft om de aartsrivaal van haar oude werkgever dwars te zitten. Dankzij de door Mercedes veroorzaakte crashes op de Hungaroring en Silverstone moest Red Bull immers hoe dan ook meer uitgeven aan onderdelen. RN365 meldt dat Rao zelfs persoonlijk belde met Christian Horner na de GP van Japan om hem mede te delen dat zijn team in overtreding was.

Onwaarschijnlijke situatie

Aan de andere kant lijkt het complot relatief onwaarschijnlijk. Rao kon na slechts twee weken immers waarschijnlijk niet meteen de onverschrokken dictator uit gaan hangen en het budget cap-proces zodanig beïnvloeden dat de reglementen fundamenteel veranderd werden.

Bovendien werden de op een bizarre manier aangepaste regels ook op alle andere teams toegepast. Geen van hen ging echter door het budgetplafond. Het lijkt er sterk op dat de combinatie van het opgeblazen loon- en cateringsbudget en de belastingperikelen een grotere rol gespeeld hebben bij de overtreding van Red Bull.

Wordt vervolgd..

De plotselinge en onverklaarbare veranderingen van het reglement hebben het echter een zekere zaak gemaakt dat het team over de schreef ging. Mochten de bronnen van RacingNews365 het bij het rechte eind hebben, dan is de budget cap-saga nog lang niet op zijn einde. Red Bull zal ongetwijfeld het voorstel van de FIA voor een straf en schuldbekentenis aan gaan vechten.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool