FIA: 'Porsche praat nog steeds met F1-teams'

Volgens de organisatie zijn de F1-plannen van Porsche nog altijd niet dood. Na de gefaalde fusie met Red Bull Racing praten de Duitsers kennelijk nog altijd met andere F1-teams over 2026.

FIA: 'Porsche praat nog steeds met F1-teams'

De F1-terugkeer van Porsche hangt inmiddels al decennia in de lucht. Sinds de introductie van de turbo-hybride power units gonst het in de paddock van geruchten over een aanval van VAG op de koningsklasse van de autosport.

In 2017 kwam Porsche akelig dichtbij met een motorproject, maar door getreuzel van de FIA en dreigende regelwijzigingen zag de fabrikant er uiteindelijk vanaf. Nu de veelbesproken deal met Red Bull Racing afgeketst is lijkt de geschiedenis zich te herhalen.

TAG-Porsche TTE P01 turbo V6, 1983.

Porsche in gesprek

Volgens de FIA heeft Porsche de F1-droom echter nog niet opgegeven. Bij een bijeenkomst van de FIA World Motorsport Council in Londen stuurde de organisatie een bericht in het rond over de toekomst van de sport na 2026. Daarin maakte de FIA een opvallende observatie:

"Op Spa-Francorchamps in augustus, kondigde Audi aan dat het zich bij het FIA Formule 1 wereldkampioenschap zal gaan voegen vanaf 2026 als motorleverancier. Deze aankondiging was een steunbetuiging aan het harde werk van alle aandeelhouders die die reglementen ontwikkeld hebben. We merken ook op dat Porsche nog steeds in gesprek is met Formule 1-teams."

Beperkte keuze

Door de opvallende uitspraak van de FIA blijven we achter met een belangrijke vraag: welke teams? Aangezien Mercedes, Ferrari, Alpine, Red Bull, AlphaTauri en Aston Martin allemaal eigen motorprojecten hebben, Haas een Ferrari B-team is en Alfa Romeo/Sauber met Audi in zee zal gaan blijven er maar weinig opties over. We zetten ze even op een rijtje:

1. Williams

De eerste optie is uiteraard Williams. Het ooit zo grote team kampt al jaren met financiële problemen en kan de steun van een grote fabrikant goed gebruiken. Het team flirtte eerder al met Alpine/Renault, een team dat wanhopig op zoek is naar klanten.

Bovendien is CEO Jost Capito een oude bekende van de VAG-groep: de Duitsers was tussen 2012 en 2016 verantwoordelijk voor de zegetocht van Volkswagen in het WRC. Het gebrek aan middelen en resultaten van het team kan echter een struikelblok zijn voor het conservatieve Porsche.

2. McLaren

Mocht Porsche toch wat meer zekerheid willen, dan kunnen ze altijd aankloppen bij McLaren. De formatie van Zak Brown was eerder immers in gesprek met stalgenoot Audi, en staat dus duidelijk open voor een nieuwe motorpartner. Bovendien is het team op dit moment in goede vorm met een vijfde plek in het kampioenschap, vlak achter Alpine.

Net als bij Williams heeft Porsche al een insider binnen McLaren. Teambaas Andreas Seidl was immers verantwoordelijk voor het succesvolle LMP1-project van de fabrikant. Dat succes, gecombineerd met de roemruchte historie van het McLaren-TAG Porsche partnerschap midden jaren '80, maakt een huwelijk met McLaren bijzonder aantrekkelijk.

3. Andretti

Als laatste is er nog Andretti Global. Het ambitieuze F1-project van Mario en Michael Andretti heeft potentieel, maar wordt aan alle kanten tegengewerkt door de bestaande teams, de FIA en Liberty Media. De toevoeging van een elfde team dreigt volgens criticasters de waarde van het kampioenschap namelijk te verwateren. Bovendien werden er vraagtekens gesteld bij Andretti's vermogen om competitief te zijn en het lang uit te houden in de sport.

Michael Andretti flirtte openlijk met Alpine om een motorcontract los te peuteren, maar kon niet op veel bijval van de Fransen rekenen. Porsche zou die rol echter op zich kunnen nemen. Met de steun van een grote, alom gerespecteerde fabrikant achter zich zou Andretti alle huidige obstakels eenvoudig kunnen omzeilen.

BMW Andretti Motorsport Formule E.

Porsche is bekend met Andretti als concurrent in de Formule E, waar het team in samenwerking met BMW acht races wist te winnen. De Duitsers zullen dus waarschijnlijk niet dezelfde twijfels hebben die in de paddock rondgaan. Nu Andretti's partnerschap van de baan is kan Porsche zonder problemen een deal sluiten met de Amerikaanse racedynastie.

Het opzetten van een nieuw team geeft Porsche alle vrijheid om de samenwerking naar eigen inzicht in te richten, maar levert tegelijkertijd grote risico's op. Andretti heeft immers geen verleden in de F1 om op terug te vallen, waardoor de toekomst van het project een vraagteken is. Porsche zal zich in dit scenario veel meer moeten inzetten dan bij het meeliften met een bestaand team zoals Williams of McLaren.

Formule 1
  • Porsche, BrunoPress