Deja vu: Williams runt Red Bull-kopie op Silverstone

De sidepods van de RB18 lijken in de smaak te vallen bij de door Mercedes aangedreven teams. Na Aston Martin heeft ook Williams de lijnen van de Red Bull gedeeltelijk overgetrokken.

Deja vu: Williams runt Red Bull-kopie op Silverstone

Bij een grote regelwijziging is het altijd even zoeken in de Formule 1. Pas na een paar jaar zit iedereen op hetzelfde spoor, denk bijvoorbeeld aan de dubbele diffuser of de gespleten turbo. De introductie van de nieuwe ground effect wagens volgde diezelfde formule. In eerste instantie zagen we een hoop variatie, maar al snel werd duidelijk dat niet elk oplossing de juiste was.

Red Bull en Ferrari steken nog altijd met kop en schouders boven de rest uit, waardoor ze een inspiratiebron vormen voor de mindere goden. Na de 'groene Red Bull' van Aston Martin is er nu een blauwpaarse aanwezig op Silverstone. De Williams van voormalig Red Bull-rijder Alex Albon heeft namelijk een op de RB18-geïnspireerde aero update meegekregen.

Bijna zeropod

Net als Aston Martin zit Williams al het hele seizoen stijf in de achterhoede. De RBR-update leek voor het team van Stroll goed te werken, dus proberen ze bij Williams vrolijk hetzelfde. Opvallend is dat de FW44 aanvankelijk een Mercedes-achtig concept volgde, met extreem kleine en korte sidepods. De aanpak was niet zo extreem als de Mercedes 'zeropods', maar heeft ook niet tot betere resultaten geleid.

De originele FW44 sidepods.

Geen directe kopie

Het team heeft openlijk aangegeven dat het nieuwe aero concept van de FW44 in grote lijnen hetzelfde is als die van Red Bull. De smallere luchtinlaten met een forse undercut en de verder breed aangezette, aflopende sidepods lijken inderdaad als twee druppels water op die van de RB18. De gelijkenis is echter niet zo sterk als die tussen de Aston Martin en de Red Bull. Williams heeft de kopieermachine dus maar even onaangeroerd gelaten.

Vandaag komt de herziene FW44 voor het eerst in actie. Tijdens de eerste vrije trainingen moet duidelijk worden of de inspiratie z'n vruchten af zal werpen. Het verschil in talent tussen Albon en teamgenoot Nicholas Latifi zal de resultaten echter een beetje verbloemen. Wellicht hadden ze de Canadees beter de updates kunnen geven voor een duidelijker resultaat.

Formule 1
  • Williams Racing