De ground effect regels die dit jaar geïntroduceerd zijn in de Formule 1 hebben de gevestigde orde grondig opgeschud. Ondanks een jaar extra ontwikkelingstijd door de uitbraak van de coronapandemie tasten enkele teams nog altijd in het duister wat betreft het vinden van de juiste aerodynamische filosofie.
Daarbij had bijna niemand gerekend op porpoising, een 40-jaar oud probleem dat opeens op volle kracht terugkwam. Zoals ze bij Mercedes inmiddels wel weten staan goede cijfers in de windtunnel bovendien niet gegarandeerd voor een snelle auto op de baan. Bij conculega's Aston Martin kwamen ze daar ook achter: het team staat na vijf races slechts negentiende, drie punten vóór Williams.
Groene Red Bull
In Barcelona verbaasde het team uit Silverstone vriend en vijand met de oplossing voor de problemen aan het begin van het seizoen: de AMR22B. De volledige herziene auto moet het team terug naar het middenveld gaan brengen.
In de paddock had niemand het echter over het harde werk van het team om beide wagens op tijd klaar te krijgen. Het ging toch vooral om de akelige gelijkenis tussen de Aston Martin en de op dit moment zo snelle Red Bull RB18.
Groen licht
De algehele verontwaardiging rond de schijnbaar gekopieerde vloer, sidepods en zelfs spiegels is echter voor niets. De B-versie van de Aston Martin is namelijk al goedgekeurd door de FIA. Op dinsdag en woensdag bezocht een delegatie van de organisatie de AMR-fabriek om de AMR22B en de data achter de auto te bekijken.
Daarbij werd geen bewijs gevonden dat het team van papa Stroll gegevens van Red Bull Racing overgenomen zou hebben. Bovendien kon Aston Martin CAD-data en foto's aanleveren die aantoonden dat de B al eerder op de tekentafel lag. Het ontwerp kreeg daarop groen licht om te starten in Barcelona, zo meldt Auto Motor und Sport.
Twee paarden
Boze tongen wezen naar het feit dat Aston Martin het afgelopen jaar zeven Red Bull personeelsleden aangenomen heeft, waaronder hoofd van aerodynamica Dan Fallows, die in april aanschoof na een verplichte verlofperiode.
De tijdlijn van de ontwikkeling van de AMR22 maakt echter dat Fallows' invloed op de B-versie nihil is. Aston Martin begon de voorbereiding voor 2022 namelijk met twee ontwerpen: de A-versie zoals we die van de eerste vijf races kennen, en de vandaag gepresenteerde B.
Met de nieuwe reglementen voor de deur probeerde het team op twee paarden te wedden. In de windtunnel bracht de A-variant betere cijfers op, waardoor het team voor deze versie koos in oktober 2021. Door porpoising kwam er op de baan echter niets terecht van de verwachtingen. AMR moest de auto zo hoog zetten om het fenomeen te voorkomen dat de topcijfers niet meer gehaald konden worden, net zoals bij Mercedes.
Toen duidelijk werd dat het probleem niet op te lossen was herstartte Aston Martin de ontwikkeling van de Red Bull-achtige AMR22B. De auto doet als letterlijke plan B zijn naam eer aan.`
We hebben dus niet te maken met een ordinaire kopie, maar met een gewoon wel erg toevallige overeenkomst in filosofieën. Desondanks is de roep om een extra onderzoek nog altijd aanwezig, zeker vanuit Red Bull. Het laatste woord is er duidelijk nog niet over gezegd.
- Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team