Deja vu: Aston Martin maakt schaamteloze kopie Red Bull RB18

Het team van papa Stroll bewijst maar weer eens dat het lastig is om oude trucjes af te leren. De grondig herziene B-spec van de AMR22 lijkt namelijk als twee druppels water op de Red Bull RB18.

Deja vu: Aston Martin maakt schaamteloze kopie Red Bull RB18

Nadat Lawrence Stroll zijn team vorig jaar samenvoegde met zijn andere grote investering, het prestigieuze Aston Martin, leek het erop dat er eindelijk een einde zou komen aan de kopieerdrift in Silverstone. Onder de vlag van AMR zou alles veel serieuzer worden. Met de presentatie van de AMR22 leek die theorie bevestigd te worden.

De auto was een van de eerste ground effect machines die in z'n geheel getoond werd, en was met z'n opvallend hoge neus en grote, lange sidepods een unieke verschijning. Helaas vertaalden die bijzondere lijnen zich niet naar prestaties: het duurde drie races voordat Aston Martin überhaupt in de punten viel, en het team staat nog altijd op een schamele negentiende plek. Het verschil met Williams is slechts drie punten.

Aston Martin Red Bull Racing

Er moest dus iets radicaals gebeuren om de auto competitief te maken, zoveel was duidelijk. In de aanloop naar de Grand Prix van Spanje werd al snel duidelijk waar Aston Martin de oplossing gevonden had. De AMR22B lijkt namelijk akelig veel op een op dit moment bijzonder succesvolle wagen van een bepaalde energiedrankjesfabrikant, waar toevallig ooi 'Aston Martin' op stond.

Ongegeneerde kopie

Net als twee jaar eerder met de Mercedes W10 spreken we niet zomaar van inspiratie, maar een ongegeneerde kopie. Het Red Bull DNA-schijnt overduidelijk door in de aflopende sidepods met de opvallende vouw in het midden en het rooster naast de cockpit. Zelfs de vloer lijkt vrijwel identiek, compleet met de unieke dubbele bargeboard voorop.

De opvallende vleugelprofielen vóór de luchtinlaten heeft het team niet overgenomen, maar de vorm van de luchtinlaten is wel dezelfde. Ook de opvallend hoge neus van de Aston is verdwenen, maar door het vierkantere chassis van de AMR22 is de neus niet herkenbaar als een Newey-ontwerp.

Oude trucjes

De B-variant van de Aston Martin kwam onverwacht, maar eigenlijk hadden we beter moeten weten. Het huiswerk van anderen overnemen zit nu eenmaal in het DNA van het team uit Silverstone. Al in de tijden van Force India reed het team als een van de weinigen met hetzelfde high rake concept als Red Bull.

Daar hielden ze zo krampachtig aan vast dat ze hun eigen versnellingsbak moesten maken voor de Mercedes-motoren. In Brackley werkten ze immers altijd met low rake. Dat concept lenen is echter veel minder serieus dan de één op één klonen van de winnende Mercedes en Red Bull.

Spygate 3?

De spirituele opvolger van Aston Martin Red Bull Racing zal de gemoederen ongetwijfeld lang bezig houden in de paddock. Twee jaar geleden werden de regels rond het fotograferenn en kopiëren van de auto van de concurrent immers flink aangescherpt.

Het is niet helemaal duidelijk hoe Aston Martin de Red Bull-kloon gerealiseerd heeft, waardoor een onderzoekje misschien wel op z'n plaats lijkt. Gezien de eerdere ervaring die het team met dit soort zaken heeft zal AMR echter wel een creatieve manier gevonden hebben om de regels te omzeilen. Het feit dat in januari Red Bull's hoofd van aerodynamica Dan Fallows aanschoof bij Aston Martin zal er vast niets mee te maken hebben...

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team