Na een jaar met een groen gespoten Mercedes-replica Racing Point RP20 is het dan eindelijk zover: de presentatie Aston Martin's eerste echt nieuwe F1-machine sinds 1960. Onder de nieuwe reglementen wil AMF1 wil zich voortaan gaan profileren als een serieus fabrieksteam zoals Alpine, Ferrari en Mercedes.
Het echte werk
In tegenstelling tot de lui bestickerde demo-"RB18" van Red Bull is de door Aston Martin getoonde wagen een echte. Uiteraard zullen er nog veel aerodynamische aanpassingen gedaan worden vóór de start van de eerste Grand Prix, maar we kijken tenminste niet tegen een glasvezel model aan. Net als Haas is AMR niet bang om een paar details te delen.
Zo zien we een unieke aanpak van de voorvleugel, waarbij de bovenste elementen veel korter zijn dan die van het showmodel. ook lijkt de relatief stompe, vierkante neus minder ver naar beneden te buigen. Verder vallen de breed aangezette sidepods op, die een veel minder dramatische versmalling hebben dan die van de Haas VF-22.
De zwart gespoten inlaatopeniningen wekken de suggestie van een grotere opening zoals bij de demowagen, maar lijkt in werkelijkheid net zo klein te zijn als die van de Haas. De grote koelsleuven en de inmiddels bekende 'power bulge' op de motorkap geven de Mercedes-motor alle ruimte en koeling.
Nieuw management
De nieuwe auto gemaakt voor het nieuwe reglement valt samen met nieuw management aan de top bij Aston Martin. Ultiem opperhoofd Lawrence Stroll houdt uiteraard de touwtjes in handen, maar onder hem zijn ex-McLaren teamchef Martin Whitmarsh en voormalig BMW en Porsche Motorsport leider Mike Krack aan de top toegevoegd.
Whitmarsh heeft een rol als CEO van technische divisie Aston Martin Performance Technologies aangenomen, terwijl Krack de positie van Otmar Szafnauer overneemt bij het team. Szafnauer wordt op zijn beurt gelinkt aan Alpine.
Geen roze
De livery van de AMR22 is één op één overgenomen van de het kleurenschema van de extreme Valkyrie AMR Pro. Het bekende roze van voormalig hoofdsponsor BWT is definitief verdwenen en vervangen door het groen en blauw van het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco. Volgens de geruchtenmolen zal het roze uiteindelijk weer te zien zijn op de nieuwe Alpine.
Stabiliteit in de cockpit
In de cockpit van de AMR22 is alles echter hetzelfde gebleven. Lance Stroll en Sebastian Vettel zullen zich opnieuw in de stijlvolle groene overalls mogen hijsen. Stroll gaat daarmee alweer zijn vijfde seizoen in, terwijl Vettel als oude rot (en mogelijke WRC-coureur) de teller op vijftien volle seizoenen zet.
Op weg naar de subtop
Het is voor beide mannen - maar met name Vettel - te hopen dat het team de aansluiting weer kan vinden met het middenveld en misschien zelfs wel de subtop. Aston Martin werd door de regelwijzigingen van 2021 immers net zo hard getroffen als de Mercedes die ze gekopieerd hadden.
Het kleine team uit Silverstone had echter niet dezelfde middelen om die achterstand in te halen. Ondanks enkele heroïsche prestaties van Vettel zakte het team van vierde naar zevende in het constructeurskampioenschap.
Met de AMR22 hoopt Aston Martin het tij te keren. De auto is de basis van het tweede jaar van een ambitieus vijfjarenplan om van AMF1 een kampioensteam te maken. Een nieuwe fabriek en een eigen windtunnel moeten daarbij uitkomst bieden. We zijn erg benieuwd of dat gaat lukken.
- Aston Martin Aramco Cognizant Formula 1 Team