Dit is de RB18: de nieuwe titelverdediger van Red Bull

Hij is geland, de nieuwe strijdwagen van Max Verstappen en Sergio Perez. Met de RB18 zal de Nederlander zijn titel proberen te verdedigen.

Dit is de RB18: de nieuwe titelverdediger van Red Bull

Na een jaar uitstel is de Formule 1 dit seizoen eindelijk overgestapt naar de nieuwe ground effect-generatie. Het extra jaartje was echter precies wat Red Bull en Max Verstappen nodig hadden. Vanwege relatief kleine aanpassingen aan de vloer werd de RB16B opeens een uitdager voor de titel. Met de RB18 wil het team die lijn ondanks de grote veranderingen gaan doortrekken.

RB18

Omdat het team vorig jaar reed met een geupdate 2020-auto werd dat chassis RB16B genoemd, een naamschema dat we al decennia niet meer hadden gezien. Tegenwoordig geven teams immers niet graag toe dat ze met een oudere auto rond rijden. Voor de machine van 2022 heeft Red Bull het tegenovergestelde gedaan. In plaats van de logische volgorde aan te houden heeft het team ervoor gekozen om RB17 over te slaan en door te gaan met de RB18.

Oracle Red Bull Racing Honda

Ondanks de voornemens om te stoppen met de F1 en zich meer te richten op de ontwikkeling van elektrische auto's is Honda nog altijd aanwezig. De Japanners waren zo blij verrast door de titelwinst van Verstappen dat ze de sport de rug nog niet toe konden keren. De merktekens zijn echter niet op de RB18 te ontdekken. In plaats daarvan heeft het team het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle aangetrokken als nieuwe titelsponsor.

Aangezien de motorregels minimaal tot 2025 bevroren zijn kan Honda met minimale inspanning en investering actief blijven in de F1. Gedurende die tijd zal het merk bovendien helpen met het opzetten van de nieuwe Red Bull Powertrains-divisie.

Nummer 1

De auto van Max Verstappen draagt dit jaar niet het bekend nummer 33, maar nummer 1. Dit nummer werd traditioneel gereserveerd voor de wereldkampioen. Na de invoering van vaste racenummers in 2014 werd er van die optie echter vrijwel geen gebruik van gemaakt.

Sebastian Vettel reed dat seizoen als laatste het hele jaar met een 1 op de neus van zijn RB10. Lewis Hamilton probeerde het nummer uit in de vrije training van de Grand Prix van Abu Dhabi in 2018, maar koos ervoor om #44 te behouden. Voor 2017 liet Nico Rosberg de kans varen door met een verrassend vroeg pensioen te gaan.

Verstappen heeft de traditie na acht jaar weer in het leven geroepen. Het is te hopen dat hij het nummer volgend jaar zal mogen behouden.

Formule 1
  • Red Bull