Charles Leclerc gooit klassieke ground effect Ferrari over Fiorano (video)

Eerder vandaag heeft de Ferrari-kopman zich lekker uitgeleefd met een ware klassieker. Op het circuit van Fiorano legde de Monegask een paar plakken oud rubber neer.

Charles Leclerc gooit klassieke ground effect Ferrari over Fiorano (video)

Charles Leclerc mag dan wel zijn dure horloge kwijt zijn, maar dat kan hem duidelijk weinig schelen. Vanmorgen had hij namelijk veel betere dingen te doen. Op Ferrari's privecircuit kreeg hij namelijk het stuurtje in handen van een ware legende: de Ferrari 312T4. De inmiddels 43-jaar oude machine was verantwoordelijk voor het eerste en laatste kampioenschap dat de Scuderia met een ground effect auto won.

Mank paard

Jody Scheckter en Gilles Villeneuve wisten met wagen in 1979 zes overwinningen en zeven tweede plaatsen te behalen, ondanks het feit dat de Ferrari niet de snelste auto was. De unieke drieliter 180-graden V12-motor leverde met 515 pk namelijk meer dan genoeg vermogen, maar was zo breed dat het team niet maximaal gebruik kon maken van de venturi tunnels die nodig waren om downforce op te wekken.

Laatste titel

Door ijzersterke betrouwbaarheid en puik stuurwerk van Scheckter en Villeneuve was de Ferrari echter bijzonder succesvol. Ferrari claimde met overtuiging het constructeurskampioenschap, terwijl de rijderstitel nipt naar Scheckter ging, met vier punten verschil op zijn Canadese teamgenoot. Het waren de laatste titels voor Ferrari tot 1999 (constructeurs) en 2000 (coureurs).

HD-beeld

Gelukkig voor Leclerc kreeg hij kennelijk de instructie om de 312T4 net zo te behandelen zoals zijn oude baasjes dat deden. In een video met helaas dramatische resolutie zien we hem de wagen op Villeneuve-esque wijze dwars gooien.

Op de rolbeugel van de oude Fezza is een camera te ontdekken. Reken er dus maar op dat Ferrari ons uiteindelijk zal verblijden met HD-beelden van Leclerc's ontspannen ritje in z'n oldtimer. We kunnen niet wachten.

Formule 1
  • Scuderia Ferrari