Red Bull ontevreden met FIA-oordeel Aston Martin: 'Serieuze zorgen' 

De rel rond de 'groene Red Bull' is voorlopig nog niet voorbij. Zelfs na het statement van de FIA blijft Red Bull zorgen houden over het ontwerp van de Aston Martin AMR22B.

Red Bull ontevreden met FIA-oordeel Aston Martin: 'Serieuze zorgen' 

Het is nu al hét drama van het weekend: de radicale B-versie van Aston Martin's F1-wagen. In een poging om de aansluiting met het middenveld terug te vinden heeft het team uit Silverstone een wagen neergezet die als twee druppels water lijkt op de racewinnende Red Bull RB18.

Het groene gevaarte deed de wenkbrauwen fronsen in de paddock, maar bij de FIA had niemand iets te klagen. Het ontwerp stamt namelijk al uit november 2021, waardoor er geen sprake zou zijn van een kopie. Sebastian Vettel en Lance Stroll mochten dus gewoon hun eerste rondjes draaien tijdens de eerste vrije training op het circuit van Catalunya.

Intellectueel eigendom

Red Bull's Christian Horner reageerde nog voordat de FIA haar statement uitgebracht had fel op de verschijning van de AMR22B. Zijn grootste zorg was de mogelijke overdracht van intellectueel eigendom, aangezien Aston Martin het afgelopen jaar zeven Red Bull medewerkers overgenomen heeft, waaronder hoofd van aerodynamica Dan Fallows:

"Kopieerwerk is de grootste vorm van vleierij. Het is nogal een ding om je team te instrueren om met een heel nauwgezette kopie van onze auto op de proppen te komen. En natuurlijk zijn er een paar mensen overgestapt in de winterperiode, en wat je niet kunt controleren is wat er in hun hoofden zit. Maar wat voor ons een serieuze zorg is, is de mogelijkheid dat ons intellectuele eigendom overgedragen is."

Niet gerustgesteld

Horner vervolgde zijn verhaal door te stellen dat de zaak onderzocht zou moeten worden door de FIA. Dat had de organisatie echter eerder in de week al gedaan. Het statement van de technische stewards dat er niets mis is met de nieuwe Aston Martin heeft Red Bull echter niet gerustgesteld. In een officieel statement herhaalt het team het standpunt aangehaald door Horner:

"Oracle Red Bull Racing heeft het statement van de FIA met interesse geduid. Ook al is imitatie de grootste vorm van vleierij, dan nog moet elke mogelijke replicatie van een ontwerp voldoen aan regels van de FIA rond 'Reverse Engineering'. Als er enige overdracht van intellectueel eigendom is geweest, dan zou dat duidelijk een overtreding zijn van de reglementen en een serieuze zorg zijn."

Red Bull heeft zich dus duidelijk nog niet neergelegd bij het oordeel van de FIA. De volgende stap in de zaak is echter niet helemaal duidelijk. Het team zal er ongetwijfeld een flinke dobber aan hebben om met harde bewijzen van IP-overdracht te komen. Wordt vervolgd.

Formule 1
  • Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team, Red Bull Content Pool