Horner: 'Budget cap maakt constante updates erg moeilijk'

De teamchef van Red Bull Racing begint de pijn te voelen die veroorzaakt wordt door het nieuwe budgetplafond. Het razende tempo waarmee zijn team updates introduceert is niet houdbaar.

Horner: 'Budget cap maakt constante updates erg moeilijk'

Het kampioenschap van 2022 draait maar om één ding: de wapenwedloop tussen Ferrari en Red Bull. Het raceteam van de energiedrankjesfabrikant begon het seizoen op gelijke voet met de Scuderia op pure pace, maar door een serie updates lijkt de RB18 nu de overhand te hebben. Max Verstappen heeft immers elke race gewonnen...die hij gefinisht is.

Na de race in Miami suggereerde Ferrari-opperhoofd Mattia Binotto dat RBR dat niet vol zou kunnen houden. Vanwege de dit jaar nieuwe budget cap van 145 miljoen dollar zal Red Bull vroeg of laat het ontwikkelingsprogramma moeten onderbreken. Dat is immers uiteindelijk het doel van de regel.

Plafond in zicht

Binotto's tegenhanger Christian Horner kon de zorgen rond de budget cap niet ontkennen. Volgens de Brit begint Red Bull inderdaad tegen het plafond aan te lopen bij het ontwikkelen van updates. Daarnaast is de alsmaar toenemende inflatie een groot probleem. Het betekent echter niet dat de ontwikkeling op een gegeven moment helemaal stil zal liggen:

"Ik denk dat het met de budget cap dit jaar heel moeilijk is om constant updates te introduceren. Dus je moet strategisch kiezen waar je je [nieuwe] onderdelen wil introduceren, zeker met hoe de inflatie nu is."

Ferrari's reserves

Red Bull's moeilijkheden door het agressieve ontwikkelingsprogramma spelen de mannen en vrouwen in Maranello precies in de kaart. Ferrari heeft namelijk sinds de start van het seizoen in Bahrein vrijwel niets veranderd aan de F1-75.

Het feit dat de auto nog steeds superieur is in de kwalificatie en mild achter ligt in de races spreekt boekdelen over de reserves die de Scuderia heeft. Dat potentieel is echter niet per definitie positief: de gevoelige ground effect wagens van dit seizoen kunnen door een grondige update zomaar doorslaan. Daar weten ze bij Mercedes inmiddels alles van.

Dit weekend komt Ferrari voor het eerst met een grote update. De tijd zal het leren of het nieuwe pakket Ferrari aan de top van beide kampioenschappen kan houden.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool