Binotto trekt nieuwe Mercedes-spiegels in twijfel: 'Hier zijn we niet naar op zoek als F1'

De bijzondere update van de Mercedes W13 valt niet bepaald in de smaak bij de Ferrari teambaas. Volgens Binotto gaat de aerodynamische spiegelbevestiging van de Silberpfeil tegen de geest van de reglementen in.

Binotto trekt nieuwe Mercedes-spiegels in twijfel: 'Hier zijn we niet naar op zoek als F1'

Tijdens de presentatie voorafgaand aan de test in Bahrein wist Mercedes de tongen los te maken met de radicale 'zeropod' update van de W13. De wagen kreeg extreem smalle sidepods, nieuwe bargeboards en een andere vloer aangemeten, waardoor er een bijzonder smal silhouet ontstond.

Het gonsde meteen al van de geruchten dat de layout niet helemaal legaal zou zijn, maar bij Ferrari maken ze zich geen zorgen over de zeropods. Mattia Binotto zoomde juist in op de extreme interpretatie van de spiegelsteunen.

Gat in de regels

Onder de nieuwe regels hebben de teams aangewezen volumes waarbinnen bepaalde onderdelen moeten vallen, de zogeheten 'boxes'. Zo wordt voorkomen dat de ontwerpers extreme vormen en excessieve hoeveelheden winglets gebruiken.

Bij de steunen van de spiegels is echter ruimte gelaten: binnen het formaat van de spiegel kan er van alles geplaatst worden. Bij de Barcelona-versie van de Mercedes zagen we bijvoorbeeld vinnen op de sidepods die de schaduw van de spiegel volgden. Red Bull heeft een soortgelijke interpretatie losgelaten op de RB18.

Aero-spiegels

In Barcelona bleef Binotto hier stil over, maar de grondige update van de Mercedes heeft de achterdocht van Italiaan alsnog gewekt. Mattia is namelijk van mening dat de spiegels en de steunen daarvan geen aerodynamische rol mogen spelen.

Zo is het immers opgenomen in de reglementen. De enorme winglet die de top van de sidepods vervangen heeft bij de nieuwe W13 gaat volgens hem volledig in tegen de geest van die reglementen, zo verklaard hij tegenover Autosport:

"Wat betreft de spiegels ben ik verrast. Het is niet iets dat we verwacht hadden. In het verleden hebben we [als sport] altijd gezegd dat de spiegels geen aerodynamische rol zouden moeten spelen. Ze zouden er gewoon moeten zijn om naar achteren te kijken. Ik denk dat de manier waarop [Mercedes] hun auto ontworpen heeft, er zeker een aerodynamisch doeleind is voor de spiegels."

De rem erop

Binotto heeft een duidelijke reden om te klagen. De spiegels van de Ferrari F1-75 zijn namelijk ongeveer de meest conventionele op de grid. Vanuit de Scuderia doet hij dan ook de oproep om de overdreven aero-spiegels een halt toe te roepen. Het toestaan van de Mercedes is tot daar aan toe, maar een escalatie moet voorkomen worden.

"Ik denk dat het iets is dat we moeten stoppen voor de toekomst, zonder twijfel, want er is een risico dat de team in de toekomst spiegels zullen ontwerpen die op ruimteschepen lijken. Ik denk niet dat we daar naar op zoek zijn als Formule 1. Ik ben niet tegen het idee [van Mercedes]. Ik denk dat ze een oplossing gevonden hebben die interessant is, maar ik denk dat het iets is dat we moeten bespreken voor de toekomst."

Ervaren met bans

Via Binotto is Ferrari het eerste team dat de nieuwe Mercedes daadwerkelijk in twijfel trekt. Dat is opvallend, aangezien het juist de spiegels van de Scuderia waren die in het verleden meerdere keren verboden werden.

De halo-spiegels uit 2018.

In 2010 monteerde het team de spiegels buitenboord op grote verticale steunen, bedoeld om de luchtstroom te conditioneren. Vanwege de excessieve trillingen en slechte zichtbaarheid werd die setup al na drie races verboden.

Acht jaar later werden de spiegels aan de halo bevestigd. Dat leverde in eerste instante geen problemen op, totdat Ferrari verscheidene winglets begon toe te voegen. Ferrari weet dus precies waar het over praat als het gaat over illegale aero-spiegels.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Scuderia Ferrari, Formula 1