Eindelijk: de echte Red Bull RB18 in Barcelona

Na lang wachten hebben we dan eindelijk de eerste foto's van Red Bull's nieuwe machine. Aan de radicale details te zien heeft Mr. Newey zich niet ingehouden.

Eindelijk: de echte Red Bull RB18 in Barcelona

Het was voor velen de grootste teleurstelling van het onthullingsseizoen: de presentatie van de Red Bull RB18. Het team van Max Verstappen en Sergio Perez durfde het niet aan om ook maar een vage voorstelling te geven van hoe de auto eruit zou zien.

Verder dan een opnieuw gespoten FIA showcar met een enorme gele neus ging het helaas niet. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Mercedes en Williams kregen we zelfs geen kiekjes van een shakedown test om onze interesse te wekken.

Besloten test

Bij de eerste (en helaas besloten) test op Circuit de Catalunya heeft RBR eindelijk het doek getrokken van de nieuwe machine. Regerend wereldkampioen Max Verstappen kreeg de eer om de RB18 langs de camera's te sturen. De beelden geven meteen een aantal interessante en radicale details bloot.

Same, but different

In tegenstelling tot de eerdere voorspellingen is de Red Bull wederom een unieke verschijning met elementen van allerlei andere ontwerpen. Zo heeft de voorvleugel een dip in het midden, net zoals de Ferrari. Het onderste element ligt echter los vanwege een kortere neus, een filosofie die we onder andere zien bij Aston Martin. De aan de achterkant soepel aflopende sidepods zonder louvres lijken zoals je mag verwachten veel op die van de AlphaTauri, maar vóóraan weet de RB18 zich duidelijk te onderscheiden.

Extreme sidepods

Aan de voorkant van de sidepods zien we namelijk bijzonder gevormde luchtinlaten, waarin vleugelprofielen verwerkt lijken te zijn. Ook maakt Red Bull van hetzelfde trucje gebruik dat Mercedes ons liet zien bij de lancering van de W13: de tweede steun van de spiegel is uitgerekt tot een vaantje dat helpt de lucht te geleiden. Naast de taartschep-luchtinlaat val de extreme undercut op, die maximale luchtstroom onder de sidepods en over de vloer toelaat. Forse bargeboards achter de voorwielen maken het plaatje af.

2009

Van de vrees dat zowel Mercedes als Red Bull de fouten van McLaren en Ferrari in 2009 dunnetjes over zouden doen lijkt tot nu toe weinig sprake te zijn. Beide teams lijken meer dan genoeg tijd genomen te hebben om hun huiswerk zorgvuldig te doen. Het is wachten tot de eerste open test in Bahrein tot we kunnen zien hoe de auto's zich op de baan gedragen.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool