Williams onthult nieuwe livery voor FW44

De nieuwe Williams keert naar eigen zeggen terug naar een meer traditioneel kleurenschema. De FW44 moet het geplaagde team helpen zich eindelijk los te maken uit de staart van het veld.

Williams onthult nieuwe livery voor FW44

Het team van wijlen Sir Frank is één van de meest succesvolle in de geschiedenis van de sport. Met klinkende namen als Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill en Jacques Villeneuve wist Williams het merendeel van de jaren '90 te domineren. Na de opkomst van Ferrari ging het echter al snel bergafwaarts.

Afgezien van een puik seizoen voor Juan Pablo Montoya in 2003 was het team nooit meer een reële kandidaat voor de titel. Onder het management van dochter Claire gleed Williams alleen maar verder af, tot het in 2018 aankwam bij de de staart van het veld.

Ground effect reset

Na vier seizoenen ploeteren, de verkoop van het team en fris management in de vorm van voormalig Volkswagen Motorsport goeroe Jost Capito is Williams eindelijk klaar om zich uit dat diepe gat te graven. De 23 punten die het team in 2021 bij elkaar wist te sprokkelen gaven in ieder geval al een voorzichtig positieve impuls.

De nieuwe ground effect regels geven het team de reset die nodig is om grote stappen te kunnen maken. Williams heeft goede hoop dat de verhoudingen dit seizoen anders zullen zijn. Ze worden daarbij als Mercedes-klant nog altijd geholpen door de sterkste motor van het veld.

Showcar

Helaas heeft Williams niet het lef gehad om met de daadwerkelijke auto op de proppen te komen. Net als de 'Red Bull RB18' is de Williams FW44 niets meer dan de standaard FIA showcar met de nieuwe livery. Het glasvezel model geeft ons dus verder niets om over te praten.

In het promofilmpje verwijst Williams meerdere keren naar de succesvolle ontwerpen uit het verleden, maar helaas zien we in de nieuwe livery weinig terug van de iconische Saudia, Canon, Camel, Rothmans of BMW COMPAQ-kleurenschema's.

In plaats daarvan is de FW44 afgewerkt in een opvallend glanzend donkerblauw met turquoise en rode accenten. Volgens Capito is het rood een verwijzing naar de Britse roots van het team. Batterijboer Duracell wordt nog even in het zonnetje gezet als nieuwe sponsor. Naar de overige sponsoren moet je overigens met een vergrootglas zoeken. Een slecht teken.

Latifi & Albon

De nieuw kleuren gaan gepaard met de aankomst van 'nieuw' rijderstalent. Red Bull-vluchteling Alex Albon neemt dit seizoen het stoeltje over van Williams-oogappel George Russell, die op zijn beurt Valtteri Bottas vervangt bij Mercedes.

Naast de Britse Thai vinden we uiteraard Nicholas Latifi. De Canadees-Iraans-Italiaanse erfgenaam van het Sofina voedselimperium scoorde het afgelopen seizoen zijn eerste punten en hoopt die stijgende lijn door te zetten.

Formule 1
  • Williams Racing