AlphaTauri AT03-Red Bull laat zich zien

Het juniorteam van Red Bull Racing heeft de nieuwe uitdager voor 2022 gepresenteerd. De door een Red Bull-motor aangedreven AT03 moet de aansluiting met de subtop gaan vinden.

AlphaTauri AT03-Red Bull laat zich zien

Na de flink teleurstellende lancering van de Red Bull RB18, waarbij we niets meer dan een omgestickerde showcar zagen, is het tijd voor het B-team van Herr Mateschitz om de doeken van hun nieuwe wagen te trekken.

Met een korte Stargate-animatie en een heuse mini-modeshow werd de AT03 voorgesteld. In tegenstelling tot de streams van het moederteam, Aston Martin en McLaren was de presentatie binnen een minuut alweer voorbij.

Showcar of echte wagen?

In tegenstelling tot Red Bull lijkt AlphaTauri een beetje meer lef gehad te hebben bij de presentatie van de AT03. Het is niet zomaar een F1 showcar met een andere livery.

Echt veel detail is er echter ook niet. Het meest in het oog springend zijn de grote vierkante endplates op de voorvleugel, de lage neus en de kleine luchtinlaten in de vrij smalle, vloeiend aflopende sidepods.

Radicale concepten zoals de enorme sidepods van de Haas en de horizontale koeling en extreem hoge neus van de Aston Martin vallen niet te ontdekken bij de AlphaTauri. De claims dat alle auto's op elkaar zouden gaan lijken kunnen in ieder geval definitief de prullenbak in.

Er zal echter ongetwijfeld een hoop veranderen vóór de eerste Grand Prix. De nieuwe livery volgt simpelweg de lijnen van de body en heeft de donkerblauwe en witte kleuren omgewisseld voor het AT-logo.

AlphaTauri - Honda Red Bull

Vanwege het officiële terugtreden van Honda tot een ondersteunende positie zijn de logo's niet te vinden op de AT03. Naar verwachting krijgt de auto de logo's van het nieuwe Red Bull Powertrains mee.

Het is de eerste keer dat er geen automerk op de power unit staat sinds 2017, toen het toenmalige Toro Rosso Renault-motoren inzette met Toro Rosso-badges.

Als Minardi deed het team hetzelfde in 2000 en 2001, toen het Ford-motoren omdoopte tot Fondmetal (een wielenboer) en European (de vliegmaatschappij van toenmalige team-eigenaar Paul Stoddart),

Subtop of erover

Met de tegenwoordig griezelig consistente Pierre Gasly en de grillige maar ook veelbelovende Yuki Tsunoda in de AT03's maakt het team een goede kans om vooraan in het veld mee te spelen.

Nu de kaarten door de ground effect reglementen opnieuw geschud is het zelfs niet onmogelijk dat AT grote broer RBR voorbijstreeft. De jacht op Ferrari en McLaren is in ieder geval geopend.

Formule 1
  • Scuderia AlphaTauri