Dit zijn de officiële beelden van de nieuwe Ferrari F1-75

Na het lek van gisteren hebben we eindelijke de officiële beelden binnen. Met de F1-75 grijpt de Scuderia terug naar het roemruchte verleden.

Dit zijn de officiële beelden van de nieuwe Ferrari F1-75

Gisteren konden we al genieten van het eerste kiekje van de nieuwe Ferrari, maar die ene foto was natuurlijk niet genoeg. Zojuist heeft de Scuderia dan eindelijk officieel het doek getrokken van de nieuwe uitdager: de F1-75. Met de wagen viert het team het 75-jarige bestaan van Ferrari als automerk.

De gelekte foto van de F1-75

Simpele, elegante livery

De livery was zoals we van Ferrari gewend zijn lekker simpel: rood met enkele zwarte accenten. Het geheel doet denken aan de iconische 640 en 641 waarmee Nigel Mansell, Gerhard Berger, Alain Prost en Jean Alesi in 1989 en 1990 de strijd aan gingen met de destijds zo dominante McLarens.

De terugkeer van hoofdsponsor Santander werkt ook op de nostalgische gevoelens. De Spaanse bank was tussen 2010 en 2017 titelsponsor van de Scuderia.

Alain Prost in de Ferrari 641, 1990.

De auto

Op aerodynamisch vlak lijkt Ferrari dezelfde filosofie te volgen als Alfa Romeo en in mindere mate Aston Martin. De drie teams zijn de enigen die gekozen hebben voor grote louvres op de bovenkant van de sidepods.

Hierdoor is de traditionele luchtuitlaat in de staart niet nodig, waardoor deze lekker smal kan blijven. Een flinke undercut langs de sidepods leidt de luchtstroom langs de volle lengte van de vloer, maar de sidepods van de F1-75 zijn niet zo groot en vierkant als die van de Aston.

Opvallende genoeg lijken de luchtinlaten van de sidepods veel op die van de FIA showcar. De kleine vierkante inlaten die het meerendeel van de teams gebruikt zijn kennelijk niet aan Ferrari besteed.

De driehoekige inlaat van de motorruimte doet denken aan het exemplaar op de SF90 en de lage, ver doorlopende en puntige neus is ook een uniek detail. Uiteraard zal er nog genoeg aan de auto veranderen voordat we hem in actie zien tijdens de eerste open test op het circuit van Bahrein.

Ijzersterk duo

Ferrari gaat in 2022 het seizoen in met wellicht het sterkste rijdersduo van het veld. Charles Leclerc en Carlos Sainz waren in 2021 bijzonder consistent en erg aan elkaar gewaagd.

De Spanjaard wist in zijn debuutseizoen bij Ferrari oogappeltje Leclerc op punten zelfs te verslaan. Aan de rijders zal het dus niet liggen. Of de auto en met name de strategie mee zullen werken durven we echter niet te zeggen. De McDonalds-achtige teamkleding belooft in ieder geval niet veel goeds.

Power unit

Met een nieuwe power unit en verbeterd hybride systeem hoopt Ferrari eindelijk uit het diepe dal te kunnen klimmen waar het team in de slotfase van 2019 in viel. De gevolgen van de herziene technische eisen na het gestaakte onderzoek van de FIA naar de illegale fuel flow sensor van de SF90 werden vorig seizoen nog altijd gevoeld. In 2022 moet het tij echter gekeerd gaan worden.

Formule 1
  • Scuderia Ferrari