Helmut Marko: 'Red Bull-Porsche deal had geen voordelen'

Volgens de rijdersmanager was er maar één mogelijke uitkomst van de gesprekken tussen Red Bull en Porshce. Beide partijen kwam erachter dat de samenwerking geen voordelen zou opleveren.

Helmut Marko: 'Red Bull-Porsche deal had geen voordelen'

Na maanden van geruchten, speculatie en enorme interesse gooide Porsche eerder vandaag de knuppel in het hoenderhoek: de gedroomde samenwerking tussen het merk en Red Bull Racing is voorgoed van de baan.

Volgens de Duitsers liepen de gesprekken stuk op het feit dat Porsche een gelijkwaardige status wilde tegenover de directie van het team door het aankopen van aandelen. Daar werd in Milton Keynes echter niets voor gevoeld. In een eerder interview verklaarde teambaas Christian Horner dat zijn team er niet op zat te wachten om de volgende BMW Sauber of McLaren-Mercedes te worden.

Geen voordelen

Tegenover Oostenrijkse radiozender Ö3 deelde Helmut Marko meer details achter de stukgelopen onderhandelingen. Volgens de Oostenrijkse racelegende had de potentiële samenwerking geen voordelen voor beide partijen. De bemoeienis van Porsche zou de tot nu toe zeer succesvolle operaties van Red Bull alleen maar verstoren:

"Gedurende de gesprekken werd het duidelijk dat voor het project in het algemeen, deze samenwerking geen voordelen gebracht zou hebben voor beide partijen. De efficiëntie van Red Bull Racing stond voorop. Dat het team net zou succesvol zou moeten zijn als het geweest is de laatste 10 of 12 jaar, dat dit zich zo voort zou moeten zetten."

Red Bull kan het zelf

De ziel van Red Bull verkopen aan een grote fabrikant was volgens Marko niet te rijmen met de positie waarin het team zich op dit moment bevindt. In tegenstelling tot eerdere jaren is het team inmiddels immers volledig onafhankelijk geworden. Met het opzetten van de Red Bull Powertrains-divisie is er helemaal geen motorleverancier meer nodig:

"We zitten in een goede positie. We hebben de snelste coureur tot 2028. We hebben Adrian Newey, de beste ontwerper. En we hebben een motorfabriek die volledig operationeel werd in 55 weken. De eerste motor heeft al gelopen. Dat betekent dat we compleet zelfvoorzienend zijn. We hebben op dit moment niemand nodig."

Kleinschalige samenwerking

Red Bull blijft ondanks alles echter open voor samenwerkingen, zij het op een beperkt niveau. Een overeenkomst zoals het team met Honda had past bijvoorbeeld veel beter binnen het bedrijfsmodel. Marko geeft toe dat er nog steeds gepraat wordt met de Japanners, maar er zijn al meer kapers op de kust:

Desalniettemin, als er know how bijgedragen kan worden in de motor-sector of andere synergieën of voordelen gerealiseerd kunnen worden, zijn we open voor samenwerkingen. Maar verrassend genoeg, hebben we al vragen gehad [van geïnteresseerden] nu het afzeggen van Porsche officieel geworden is. We praten met Honda."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool